Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Frans de Wit Prijs voor Izaak Zwartjes

De Leidse kunstenaar Izaak Zwartjes is de winnaar geworden van de Frans de Wit Prijs 2013. Juryvoorzitter Jop Ubbens roemde zijn monumentale werk vanwege de vlekkeloze inpassing op de Hooglandse Kerkgracht.

De uitreiking van de prijs vond plaats tijdens de opening van Beelden in Leiden 2013 met als thema Traditie en Talent. De sfeervolle Evangelisch Lutherse Kerk bood een mooi decor voor dit thema.

Na een korte toespraak van voorzitter Joque Mulder van Beelden in Leiden gaf prof. dr. Vincent Icke een kort college over Kunst in de Ruimte. Hij liet een aantal prachtige beelden zien, waarmee hij aantoonde dat er al heel lang kunst in de ruimte is. Sterker, de ruimte bestond eigenlijk alleen maar uit kunst. Icke liet ook zien dat de aardse kunst vooral de zwaartekracht als vijand heeft. Dat bepaalt in hoge mate de vorm van de kunst. In de praktijk valt dat volgens mij mooi te zien aan het werk van Corinne Zomer.

Na dit boeiende minicollege mocht de juryvoorzitter, Christie’s directeur Jop Ubbens, bekend maken wie was uitverkoren voor de Frans de Wit Prijs 2013. Een mooi opgebouwde speech, waarin langzaam duidelijk werd wie de winnaar was. En uiteindelijk was daar dus Izaak Zwartjes, die de oorkonde en een geldbedrag van € 2.000 in ontvangst mocht nemen voor zijn werk Basic Construction III.

Vervolgens was wethouder Jan-Jaap de Haan, die na een originele toespraak, op de grote gong mocht slaan en daarmee was de tentoonstelling geopend.

Basic Construction III van Izaak Zwartjes (winnaar Frans de Wit Prijs 2013)
52.1543684.499946
Mobiele versie afsluiten