Het verdriet van Leiden

wpid-Photo-26-jun.-2013-2103.jpgOp één van de mooiste plekjes van Leiden, de begraafplaats Groenesteeg, werd Het Verdriet van Leiden opgevoerd. Een theaterstuk van het PS Theater, dat een onderdeel is van de Atlas van Leiden, een veeljarig project van het PS Theater.

Als een deelnemer aan de Erfgoed Ontmoet bijeenkomsten van de gemeente, mocht ik 26 juni genieten van dit stuk. Na de Erfgoed bijeenkomst dus snel naar de begraafplaats gelopen om daar op tijd te kunnen zijn.

Het Verdriet van Leiden vertelt het verhaal van de familie Du Prie, een familie die al heel lang in Leiden woont. Door over de begraafplaats te lopen komen we er via bordjes achter wat er allemaal is gebeurd met de vele voorouders van deze familie. En eerlijk gezegd is dat niet rooskleurig.

wpid-Photo-26-jun.-2013-2121.jpgUiteindelijk komen we in onze moderne tijd, waarin nog twee kinderen, broer en zus Du Prie, leven. En hun verdriet wordt dan ons verdriet. Uiteindelijk draait het om het overleden broertje Fikar, dat bij een auto-ongeluk is omgekomen. En dat verwijt broer Bradac zichzelf, maar ook zijn zus Flo. Die overigens vanwege de malheur de familie ontvlucht is. Maar eind goed, al goed en zo hoort het ook.

De begraafplaats bleek een prachtige plek voor een dergelijk stuk. Alleen waren de weergoden niet van zins om dit ongemerkt te laten voorbijgaan. Rond half tien begon het te regenen, werd de voorstelling afgebroken en besloot men om, met een blije blik op de buienradar, even na tienen weer verder te gaan. Alleen werkte de buienradar dit keer niet helemaal goed, want het ging na de hervatting steeds harder regenen. Het einde vond dan ook plaats in de stromende regen.

Al met al was het een heerlijk theateravondje op “heilige” grond.

2 gedachtes over “Het verdriet van Leiden

  1. Kunst is vaak afzien, wat nu ook weer niet wil zeggen dat het altijd maar moet regenen tijdens een openluchtvoorstelling. Misschien dringt dit ooit eens door tot de weergoden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.