Wonderbaarlijk Chinees museum

pingtan 1Voor de kust van China, tegenover Taiwan, ligt het eiland Pingtan. Op dit eiland wordt een heel bijzonder privémuseum gebouwd, het Pingtan Art Museum.

Het museum wordt in het water gebouwd in een soort baai. Aan die baai wordt ook een nieuwe stad gebouwd. Maar het bijzondere aan het museum is de vorm.

Het lijkt op een kunstmatig eiland, dat eruit ziet als drie duinen. Aan de binnenkant krijg je het gevoel dat je door grotten loopt.

pingtan 2Het beton dat voor de constructie wordt gebruikt, wordt gemengd met zand en schelpen uit de omgeving. Hierdoor wordt een ruwe, korrelige structuur gerealiseerd.

Het Pingtan Art Museum wordt het grootste Aziatische privémuseum, waar meer dan duizend Chinese kunstwerken en objecten kunnen worden bekeken. De totale oppervlakte wordt ongeveer 40.000 vierkante meter en de bouwkosten bedragen zo’n 100 miljoen euro’s.

pingtan 3Het ontwerp is van MAD, een architectenbureau uit Beijing.

Het eiland Pingtan moet een belangrijk verbindingspunt worden voor de handel met Taiwan. Daarom wordt het helemaal opnieuw herontwikkeld.