Een museum, hoog in de lucht

MMM Hadid 1Enkele dagen geleden schreef ik over een nog te bouwen bijzondere museum in Pingtan. Maar nu kwam ik een ander bijzonder museum tegen, dat op 2000 meter hoogte in de Dolomieten (Noord-Italië) ligt, het Messner Mountain Museum. Dit bergmuseum is eigenlijk een netwerk van vijf op bijzondere locaties gelegen gebouwen.

En binnenkort komt er een zesde gebouw bij, ontworpen door de bekende architecte Zaha Hadid.

Dit nieuwe gebouw krijgt zachte lijnen en loopt dwars door een bergtop heen, de Kronplatz. Deze 2275 m hoge berg ligt tussen Bruneck en Cortina d’Ampezzo.

MMM Hadid 2In het museum komen vooral tentoonstellingen over allerlei berggebieden. Zoals je ziet krijgt het gebouw ook een prachtig terras met ongetwijfeld een schitterend uitzicht.

Aan de andere kant van het gebouw komt een puntige entree, een soort glazen baldakijn alsof het een puntig stuk ijs is. Het museum zelf wordt uitgehakt in de berg en bestaat uit een aantal met elkaar verbonden ruimten, allemaal met zachte rondingen. De totale oppervlakte bedraagt zo’n 1.000 vierkante meter en de bouw is inmiddels gestart.

Wat zijn er toch bijzondere en mooie musea tegenwoordig.

MMM Hadid 3

Een gedachte over “Een museum, hoog in de lucht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *