Beelden in Leiden 2: Tom Claassen – Zonder Titel (Hond)

Written by:

Het tweede beeld dat in de Beelden in Leiden-reeks aan de orde komt is van Tom Claassen. De 47-jarige Claassen is inmiddels een bekend kunstenaar, wiens werk in gerenommeerde musea in binnen- en buitenland is geëxposeerd. Misschien ben je wel eens één van zijn bekende werken tegengekomen. Zoals Olifanten langs de A27/A6 bij Almere of Sitting Men op Schiphol.

Bij Beelden in Leiden staat een bronzen werk uit 2006, Zonder Titel (Hond).

Wat is het?

Daarover kan geen misverstand bestaan, want het is een hond, hoe je het ook wendt of keert. Een netjes zittende hond, klaar voor….. Met een fraaie staart achter zich.

Wat zegt de catalogus

De catalogus heeft het over een intrinsieke tegenstelling in het werk van Claassen. Naast toegankelijk en lichtvoetig is het ook tragisch, stoïcijns en aaibaar. Mogelijk dat zijn beelden daarom vaak Zonder Titel heten, om er vervolgens een titel achter te zetten. Kunst voor kenners en voor een groot publiek, wellicht. Zonder Titel is dan bedoeld voor de doordenkers en Hond voor wie genoeg heeft aan een eenduidige voorstelling. Hoe dan ook, Claassen zelf spreekt zich er niet over uit, want uiteindelijk zijn het de beelden zelf die het laatste woord hebben.

Wat vind ik er van

Het was mij onmiddellijk opgevallen. Dit is een hond, dat is duidelijk. Een aardige hond, die netjes zit te wachten. Op wie? Geen idee, het baasje is niet in de buurt want de hond zit er inmiddels al een paar maanden. Het is een zachte hond, knuffelbaar en aaibaar. Kleine kinderen wilden er graag op gaan zitten, maar dat lukt dan net weer niet.

Het is ook niet duidelijk hoe de hond heet. Gewoon hond, volgens het bordje. Maar de meeste honden hebben toch een fijne naam. Ik noem hem/haar Kokkie, want onze poes heet al Peppie. Ik vind het een leuk beeld. Toch kan de honden- of kunstliefhebber zich veel vragen stellen bij dit beeld. Waarom is gekozen voor een kleine hond en niet voor een dog. En waarom heeft de hond hangoren en een lange snoet. Wat doet een hond eigenlijk met je, vind je ze leuk of juist niet. En zo kun je nog wel even doorgaan.

Eén reactie op “Beelden in Leiden 2: Tom Claassen – Zonder Titel (Hond)”

  1. Leidse Glibber avatar
    Leidse Glibber

    Ik vind hem leuk en mooi, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Hij spreekt mij niet echt aan, heb er vrijdag toevallig nog een keer naar staan kijken maar kom echt niet verder dan mooi en leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: