Beelden in Leiden 3: Jeroen Molenaar – It Leads You Nowhere

De volgende in de rij op de Hooglandse Kerkgracht is Jeroen Molenaar, een van de jongere talenten. De in 1979 geboren Molenaar heeft inmiddels al in binnen- en buitenland geëxposeerd. Hij woont en werkt in Zwolle.

Molenaar maakt naast sculpturen ook schilderijen, foto’s en gebruiksvoorwerpen. Het liefst wil hij grenzen oprekken en er misschien wel overheen gaan. Zo komen sculpturen in schilderijen als grafische elementen terug. En laten foto’s een abstract spel van lijnen en vlakken zien en geen weergave van de werkelijkheid. En als je het werk van Molenaar ziet, dan is het niet verrassend dat hij de architectuur als bindende factor ziet.

Bij Beelden in Leiden staat het werk It Leads You Nowhere.

Wat is het?

It Leads You Nowhere bestaat uit een aantal vlakken. Sommige ingevuld, andere transparant. Het is een spel van lijnen, rechthoeken, driehoeken, wit en zwart, vierkanten, trapeziumvormen. Eigenlijk tref je allerlei meetkundige vlakken wel aan. Het werk is gemaakt van hout en polyester.

Wat zegt de catalogus

De constructie die bedoeld is om innerlijke stevigheid te geven, valt samen met de uiterlijke vorm. Als je logica probeert te ontdekken kom je bedrogen uit, eerder biedt het avontuur. Molenaar wil de kijker intrigeren. Daar waar een zuivere rechthoek wordt gesuggereerd, valt dit door een ander standpunt ineens uit elkaar. Mogelijke verbanden blijken bij nader inzien evenmin houdbaar. Kortom, de ogenschijnlijk heldere constructie blijkt bij nadere beschouwing een complex dynamisch object.

Wat vind ik er van

Een eerste keer kijk je er even naar en loop je door. Zonder gedachten, alleen maar observerend. De tweede keer blijf je even staan vanwege de veelheid van vormen en vlakken en vraag je jezelf af “waar gaat dit heen”. Of “wat is dit eigenlijk”. De derde keer zie je dat het niets is, behalve een constructie met heel veel vormen en ga je op een soort ontdekkingsreis. Op zoek naar hoe het in elkaar zit. Dan blijkt het intrigerend te zijn, zonder dat het iets is.

Grappig dat het even tijd kost om te beklijven. Maar het is boeiend en roept dus wel vraagtekens op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *