Beelden in Leiden 7: Space Cowboys – Rotjong

Space-Cowboys-Rotjong.jpgDe Space Cowboys, dat zijn Paul Keizer en Albert Dedden, woonachtig en werkzaam in Deventer. Sinds de jaren 90 nemen zij deel aan tientallen solo- en groepstentoonstellingen.

Hun werk bestaat vooral uit monochrome fantasiefiguren van kunststof, brons en aluminium. Speels, humoristisch, raadselachtig. Sommige beelden lijken zo uit een schilderij van Jeroen Bosch te zijn weggelopen. Bij andere werken moet je weer denken aan strips en cartoons. Door de gladde oppervlakte zie je geen handwerk, een bewuste keuze.

Wat is het

Rotjong is van polyester gemaakt. Het is een (jongens)figuur met een soort gewei en veel bobbels. Opvallend is de zachtroze kleur.

Wat zegt de catalogus

Hoewel de meeste werken van de Space Cowboys een wat grappige, beetje rare maar onschuldige indruk maken, kan dat van Rotjong niet worden gezegd. Er lijkt een soort spanning in te zitten. Een lijf vol bulten, wellicht een enge ziekte en een hoofd met een beetje armetierig gewei. Terneergeslagen, misschien een beetje schuldbewust. De naam is natuurlijk ook niet voor niets. Het roept zowel afgrijzen als medelijden op.

Wat vind ik er van

Als je Rotjong ziet, dan denk je inderdaad “waar komen die bobbels vandaan?” Is het een gevolg van een rare ziekte, het zou zomaar kunnen. En dan dat rare gewei op zijn hoofd, waar is dat goed voor. Is het wellicht een ‘alien’, die op een verkeerde planeet is terecht gekomen. Je kunt er inderdaad om glimlachen en doorlopen. Je kunt het ook een beetje eng vinden en doorlopen. Maar vervolgens is de vraag dan wat er eng aan is. Zegt dat iets over hoe wij als mensen omgaan met lastige ziekten. Willen wij liever niet geconfronteerd worden met dergelijke beelden, maakt ons dat ongemakkelijk.

Eigenlijk vond ik het wel fijn dat Rotjong er tussen stond. Het was afwijkend van alle andere beelden, mede door de kleur. En het deed wel iets met de voorbijgangers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *