Beelden in Leiden 8: Marianne Lammersen – This Party Has Just Begun

lVphfBfRMXCIOC1q.jpgMarianne Lammersen was in 2012 de winnaar van de Frans de Wit-prijs met haar werk Parasiet. Dat was tevens de reden dat ze dit jaar opnieuw deelnam aan Beelden in Leiden.

Na haar deelname in 2012 vertrok Lammersen voor een paar maanden naar China, als Artist in Residence in het Chinese European Art Centre in Xiamen. En dit jaar werd ze genomineerd voor de Bommel van Dam Prijs. In haar werk kijkt Lammersen vaak kritisch naar het vanzelfsprekende vooruitgangsdenken, waarbij ze haar zorgen uit over de voortdurende uitputting van de aarde door de mens.

Tegelijkertijd zet ze vraagtekens bij de verdringing van de traditionele waarden door economische belangen.

Wat is het

This Party Has Just Begun is gemaakt van beton, hout, textiel, steigerpijp en lijmklemmen. Het is een houten geraamte met aan de ene kant betonnen trapconstructies en aan de andere kant een ouderwetse schommel, die onklaar is.

Wat zegt de catalogus

This Party Has Just Begun is speciaal voor Beelden in Leiden gemaakt. Het werk is gebaseerd op haar in China opgedane ervaringen. Het ziet eruit als een onsamenhangend bouwwerk van beton, dat door een wankele steltachtige constructie wordt gestut. De rode vlaggetjes refereren aan de afzettingen bij bouwwerken. Enerzijds leek het daardoor een kinderfeestje, maar anderzijds ggaat het over enorme bouwprojecten. “Dat vreemde contrast tussen kinderspel en grootheidswaan hield me bezig”, zegt Lammersen hier zelf over. Het bouwsel wekt de indruk elk moment te kunnen instorten, waarna het net begonnen feestje voorbij is.

Wat vind ik er van

Als je geen weet hebt van de achtergrond van dit kunstwerk, dan zie je een vreemd bouwwerk. Betonnen trapjes, die nergens naar toe leiden, roepen wellicht beelden van Escher op. Het is een wankelmoedig geheel dat door een stel klemmen bijeen wordt gehouden. Het vreemde is dat er dan aan de andere kant een kapotte schommel hangt, met rode vlaggetjes. En weet je wat het meest grappige was? Dat de kapotte schommel twee keer door bezoekers is gerepareeerd. Dat is nog een participerende kunst.

This Party Has Just Begun is een intrigerend werk, dat je aan het denken zet over wat de kunstenaar heeft bewogen/geïnspireerd om dit te maken. En denkkunst is normaliter goede kunst, omdat het je uitdaagt invulling te geven.

sUU557Agpt87qaRk.jpg

2 thoughts on “Beelden in Leiden 8: Marianne Lammersen – This Party Has Just Begun

  1. Dit sprak me juist erg aan. De reparerende bezoekers verbazen me in Leiden. Meestal zijn ze niet zo constructief bezig met dit soort dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: