Net gelezen: “Geniaal geheim” van David Baldacci

BaldacciMijn eerste Baldacci. Ondanks dat er al heel veel boeken van zijn hand zijn verschenen, had ik er nog nooit eentje gelezen. En dat ik dit boek las, was ook toeval want eega kreeg deze bij de AKO geheel gratis mee bij een ander boek.

Waarom nooit eerder een Baldacci? Dat is misschien ook wel toeval. Hoewel ik meer Scandinavische thrillers lees dan Amerikaanse, had ik altijd het gevoel dat het massaboeken waren. Populaire boekjes voor de snelle vluchtige lezer. Wellicht een vooroordeel, maar ik heb nu dus aan Baldacci geroken 🙂

En ik moet bekennen dat ik niet teleurgesteld ben. Weliswaar is de schrijfstijl echt heel anders dan van de meeste Scandinavische schrijvers, maar de opbouw en de spanning vergoeden veel.

Geniaal geheim begint met een krankzinnige woedeaanval van Michelle Maxwell, één van de hoofdpersonen naast haar partner Sean King. Beiden zijn ex-agenten van de Secret Service, die voor zichzelf zijn begonnen. Michelle gaat een volkomen onbekende te lijf, dood deze man bijna maar gaat er uiteindelijk bijna zelf aan onderdoor. In de loop van het verhaal leren we dat hier een ernstig jeugdtrauma speelt, waardoor ze een soort zelfvernietigingsdrang heeft.

Na dit voorval zorgt Sean via een bevriende psycholoog dat Michelle wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting. Omdat het geld opraakt neemt hij een ogenschijnlijk simpele klus aan. Op Camp Peary, ook bekend als “the Farm”, het opleidingsterrein van de CIA is een geleerde omgekomen. Deze woonde in Babbage Town, een dorpje waar topgeleerden bezig zijn met geheime projecten. Het lijkt een zelfmoord, maar Sean twijfelt al snel. Zeker als binnen een paar dagen het hoofd beveiliging dood in zijn bad ligt en er ook nog op hem wordt geschoten.

Afwisselend lezen we over de vorderingen van Sean en de behandeling van Michelle. Na een eigen avontuur in de inrichting besluit Michelle ook naar Babbage Town te gaan, om Sean te helpen. Vervolgens ontwikkelt zich een spannend verhaal, waarbij de FBI, de CIA en nog wat andere partijen ieder een eigen rol spelen. Niets is wat het lijkt, zelfs een portie CIA-marteling komt er aan te pas. Maar uiteindelijk slagen Sean en Michelle er in om de boel op te lossen, overigens wel met flink wat hulp van een ‘tegenstander’.

In het einde zit ook nog een vleugje politiek en een beetje kritiek op bepaalde CIA-gedragingen. Het boek is vlot geschreven, de spanning bouwt langzaam op, maar de karakters blijven een beetje plat (behalve Michelle dankzij haar trauma). Naarmate het einde nadert neemt de actie toe, met grof geweld.

Geen ‘literaire thriller’, maar zeker onderhoudend. Een lekkere vakantiethriller voor in de tuin.

David Baldacci – Geniaal geheim (Simple Genius) – 2006 (VS)/2013 (NL) – 422 pag.
Uitgeverij A.W. Bruna Fictie
Vertaling Rogier van Kappel
Camp Peary
Camp Peary
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *