Beelden in Leiden 9: Wessel Couzijn – Minoan

Wessel Couzijn - MinoanWessel Couzijn is een van de bekendste Nederlandse beeldhouwers. Geboren in 1912 en overleden in 1984, nam Couzijn deel aan vele internationale tentoonstellingen waaronder de Biënnale van Venetië en de openluchttentoonstelling in Park Middelheim, Antwerpen.

Couzijn studeerde in 1936 met de gouden Prix de Rome af aan de Rijksakademie. Werk van hem kan in vele musea worden gevonden. Hij behoort tot de belangrijkste pioniers van de moderne Nederlandse beeldhouwkunst. Maakte hij eerst vooral kleinplastieken, later manifesteerde hij zich als abstract expressionist pur sang. Vanaf de eind jaren 60 maakte hij assemblage-achtige sculpturen, waarin objecten als tafels, stoelen en bedden zijn verwerkt.

Wat is het

Minoan is een bronzen sculptuur, die in 1965 is gemaakt.

Wat zegt de catalogus

Minoan werd gemaakt tijdens een verblijf van Wessel Couzijn op het Griekse eiland Zakynthos. Hij modelleerde het beeld eerst van zand en steen. Het beeld kenmerkt zich door een ongewone horizontaliteit, waardoor het sterk doet denken aan een eiland dat oprijst uit de zee. Maar je kunt er ook een fossiel van een prehistorisch dier in zien. Gelet op de titel kan het werk wellicht worden gezien als een ode aan de Minoïsche beschaving uit de bronstijd. Deze beschaving stond aan de wieg van de westerse cultuur in het algemeen en aan die van de bronssculptuur in het bijzonder.

Wat vind ik er van

Minoan vond ik een intrigerend beeld. Als je er om heen liep, kreeg je telkens een ander beeld te zien. Vanuit de ene gezichtshoek zag je bv. een soort hagedis of vergelijkbaar dier, terwijl je vanuit een andere hoek ineens vissen zag, een soort roggen. Het leek een kop en een staart te hebben, maar of dat ook echt zo was bleef de vraag.

Een fijn beeld dat door de donkere plek misschien niet helemaal goed tot zijn recht kwam.

One thought on “Beelden in Leiden 9: Wessel Couzijn – Minoan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: