Beelden in Leiden 10: Corine Zomer – Abscissus Phaenomenon

78IFNCvdSWL4YvB5.jpgCorine Zomer was een van de jonge kunstenaars tijdens Beelden in Leiden 2013. Vorig jaar studeerde zij af aan de afdeling Beeldhouwkunst van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze werd toen genomineerd voor de Jan Zumbrinkprijs.

Corine Zomer nam aan verschillende groepstentoonstellingen deel, onder andere in Amersfoort, Beverwijk en Utrecht. In haar werk staan materiaal en de mogelijkheden daarvan centraal.  Ze zoekt de grenzen van het materiaal op en maakt de kijker deel van haar fascinatie door dit op een ongewone manier in de ruimte te presenteren.

Het Leidse publiek vond dit werk zo origineel en mooi, dat het werd bekroond met de Leidsch Dagblad Publieksprijs 2013.

Corine Zomer woont en werkt in Utrecht.

Wat is het


Abscissus Phaenomenon is gemaakt van lycra, hout en was. De sculptuur werd ter plekke vervaardigd, zoals de foto toont.

Wat zegt de catalogus

Abscissus Phaenomenon had eerst als titel ‘Zonder titel’, maar nadat Zomer de sculptuur op zich had laten inwerken, kreeg het de Latijnse naam. Deze betekent zoveel als ‘uitsnede of uitknipsel van een natuurverschijnsel’. Zomer vindt het belangrijk dat het ontstaanproces uiteindelijk zichtbaar blijft. Het publiek kan als het ware over de schouder van de kunstenaar meekijken. Het getoonde beeld is gemaakt door gesmolten was over een stuk lycra te gieten. Op een gegeven moment stolt de was en na verloop van tijd klimt deze als een stalagmiet weer naar boven. De oorspronkelijke stroom naar beneden wordt dus omgekeerd. Het elastische en vleoibare materiaal transformeert dus tot een stevige sculptuur die zichzelf staande houdt.

Wat vind ik er van

Abscissus Phaenomenon werd het meest aangeraakte beeld van de tentoonstelling. Iedereen die er langs liep moest even voelen wat het was. Het riep vele reacties op, zeker van kinderen. Kortom, het beroerde iedereen op de een of andere wijze. Zelf beschouwde ik dit werk als een experiment van de kunstenaar met het materiaalgebruik. Het beeld deed denken aan grotten, maar die zijn meestal donker, in tegenstelling tot het beeld dat heel licht was. Ik zelf kreeg er geen diepere visioenen bij, anders dan een vermakelijk werk. En dat op zich vind ik al een hele kunst.

Een gedachte over “Beelden in Leiden 10: Corine Zomer – Abscissus Phaenomenon

  1. In het gidsje heb ik gelezen hoe dit werk is gemaakt. Ik vind het op zich al een prestatie dat je zoiets kunt bedenken. Een wonderlijk stukje techniek, dat alleen daarvoor voor mij al de winnaar had mogen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *