Beelden in Leiden 11: Cornelius Rogge – Dubbelvorm

Cornelius-Rogge-Dubbelvorm.jpgCornelius Rogge was een van de oudere kunstenaars, die dit jaar op de Hooglandse Kerkgracht stonden. Hij was een representant van de Traditie binnen het tentoonstellingsthema “Talent & Traditie”.

Rogge studeerde in 1957 af aan de Rijksakademie Amsterdam. Hij nam deel aan heel veel nationale en internationale groepstentoonstellingen en had belangrijke solotentoonstellingen in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Kröller-Müller Museum en het Museum Beelden aan Zee.

In 1986 kreeg Rogge de David Roëll Prijs voor zijn hele oeuvre en in 2005 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Rogge is inmiddels 81 jaar.

Wat is het

Dubbelvorm is gemaakt van cortenstaal en dateert uit 2006. Cortenstaal is een metaallegering, dat naast ijzer o.a. bestaat uit nikkel, chroom en koper. De bruine roestkleur is het meest typische kenmerk. Het beeld is ongeveer 4 meter hoog.

Wat zegt de catalogus

Dubbelvorm is, zoals je zelf kunt zien, daadwerkelijk een dubbelvorm. Het ene deel komt voort uit het andere en omgekeerd. De uitgesneden vormen hebben iets menselijks. Je kunt ze opvatten als een twee-eenheid, man en vrouw, moeder en kind. Of misschien zijn het wachters, zij die waken en bewaken  en zij die afwachten wat er komen gaat. Een echte duiding ontbreekt.

Wat vind ik er van

Dubbelvorm werd door veel mensen bewonderd vanwege de uitsnijding en het figuratieve dat mensen er in zagen. Het was duidelijk ook een beeld dat mensen aansprak. Zelf vond ik het een mooi beeld. Enerzijds vanwege de bijzondere uitsnijding, die de vraag oproept hoe dit is gemaakt. Anderzijds vanwege de bijzondere figuren die in het beeld waren uitgesneden.

Een gedachte over “Beelden in Leiden 11: Cornelius Rogge – Dubbelvorm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *