Lee Child - De Vijand

Net gelezen: “De Vijand” van Lee Child

Lee Child - De VijandZo, ik heb ook een Jack Reacher thriller gelezen. ‘s Werelds best verkochte thrillerserie, en ik was er nog nooit aan toegekomen. Lee Child moet inmiddels wel zo’n beetje de best verkopende schrijver ter wereld zijn, want elk boek is een enorm succes.

De Vijand is het achtste boek in de serie, die inmiddels 18 boeken omvat en waarvan er één is verfilmd. Waarom het boek De Vijand heet is mij niet helemaal duidelijk, want ik mag er vanuit gaan dat er in elk boek een vijand voorkomt.

Het verhaal speelt zich begin 1990 af, net nadat de Berlijnse muur is gevallen. Jack Reacher, majoor bij een speciale eenheid van de Militaire Politie, is net overgeplaatst van Panama naar Fort Bird, een grote basis in North Carolina. Het blijkt dat veel van zijn collega’s ook op hetzelfde tijdstip zijn overgeplaatst. Niemand weet de precieze reden.

Dan wordt Reacher op Oudejaarsavond 1989 geconfronteerd met de dood van een generaal in een motel, vlakbij de basis. De generaal is een natuurlijke dood gestorven in een louche motel. Wat deed hij daar? En waar is zijn tas met spullen gebleven?

Na de dood van de generaal volgt de moord op de generaalsvrouw. Waarom? Reacher ruikt onraad en gaat, tegen alle orders in, samen met de bevallige luitenant Summer, op onderzoek uit. En komt terecht in een riskant spel van intriges van hoge militairen, tot in het Witte Huis aan toe. Het gaat om belangen van verschillende legeronderdelen, die door de val van de Muur ineens in een ander daglicht staan.

De Vijand is een echte thriller, vol vaart en spanning. Als lezer wordt je in een tomeloze vaart meegenomen, van het ene avontuur naar het volgende. Jammer is dat Reacher als persoon weinig ontwikkeling kent. Dat geldt ook voor sidekick Summer. In die zin is het een echte Amerikaanse thriller die doordendert. Prima vakantielectuur om in een of twee dagen uit te lezen. Maar ik zal niet naar de winkel rennen om het volgende boek te halen, daarvoor vind ik dit boek toch te weinig inhoud hebben.

Lee Child – De Vijand (The Enemy) – 2004 – 398 pp.
Uitgeverij Luitingh – Poema Pocket
Vertaling:Bob Snoijink

Een gedachte over “Net gelezen: “De Vijand” van Lee Child

  1. Moet je wel lezen die andere boeken
    Geen literatuur maar een genre apart
    Het zijn een voor een pageturners!
    Grts
    Ton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *