Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Een zondag in Leiden

Graffiti-Stadhuisplein.jpgGewoon een zondag in Leiden. Zoals gisteren toen de zon hoog aan de zondagse hemel stond. En Leiden vibreerde van alle activiteiten. Wandelaars overal, toeristen wellicht, kunstliefhebbers zeker en mogelijk shoppers. Want Leiden liep over, de Kunstroute, het Verrassend Winkelweekend met “Fashion and Music”, een fraaie tentoonstelling in de Lakenhal en spetterende muziek van Licks & Brains op het Burchtplein.

Te veel, veel te veel om in één bericht mee te delen. Daarom maar een begin met de Kunstroute. Die op zaterdag begon met het bekijken van graffiti-art op het Stadhuisplein, onder het genot van een lekkere koffie van City Hall.

Portret van Peter Zumthor door Maurice Braspenning

Zondag begon mijn Kunstroute bij Fred Rohde, op de hoek van de Vestestraat en de Nieuwe Rijn. Intrigerend waren zijn Photochemical Happenings, waarbij feitelijk mislukte afdrukken een nieuw leven kregen en daardoor een heel eigen sfeer gaven aan de foto. Een leuk gesprek gevoerd met de fotograaf en ik ga zeker kijken bij zijn Ars tentoonstelling in 2014.

Daarna doorgelopen, via het atelier van Merijn Tinga, naar de Meelfabriek. Daar organiseerde De Lakenhal een tentoonstelling van hedendaagse Leidse kunstenaars en tegelijkertijd konden de oude fabriekspanden worden bezocht. Voorwaar een heel avontuur, Want niet alleen was het werk van die kunstenaars soms heel spannend, maar de gebouwen waren evenzeer spannend. Ik was nog nooit in de Meelfabriek geweest, maar wat zijn dat een imponerende gebouwen. En wat bieden die gebouwen een enorme mogelijkheden voor toekomstig gebruik. Hopelijk herstelt de onroerend goedmarkt snel zodat kan worden begonnen met de verbouwing.

Na het genieten in en van de Meelfabriek richting stad want de maag begon ook ietwat te knorren. Tussendoor Kunst & Ko  en het RAP nog even bezocht, maar daarover later meer.

Tijd dus voor een koffie met tosti bij Roos, leuke zaak op de Botermarkt, in afwachting van de komst van eega. Want na al deze kunt werd het tijd voor een flinke dosis muziek, van Licks & Brains welteverstaan. Op het Burchtplein, als een voorproefje van 3 October, het grote feest der feesten. Licks & Brains is een geweldige jazzfusion band met een 18-mans bezetting. Strak, funky, stampend en dampend genieten onder het late herfstzonnetje, aan de voet van de historische Burcht. Mooier kan toch niet?

En dan afsluiten met een Texels Dubbel op het terras van Meneer Jansen. Dat was een zondag in Leiden!

Mobiele versie afsluiten