Walter White is niet meer onder ons

breakingbadEen week geleden zag ik de laatste aflevering van Breaking Bad. Naar mijn bescheiden mening een van de beste tv-series van de afgelopen jaren. Misschien wel een van de beste series ooit.

Vanaf 2008 tot voor kort, in totaal 60 afleveringen, hield Walter White ons in zijn greep. Walter White, de hoofdpersoon, een aimabel leraar scheikunde op een middelbare school in Albuquerque, New Mexico.

Bij wie kanker wordt geconstateerd en die zich realiseert dat de behandeling te veel geld kost en dat, als hij sterft zijn gezin arm achterblijft. En die er dan achterkomt dat met het produceren van methylamfetamine (meth) veel geld valt te verdienen. En die in staat is om bijna zuivere meth te maken, met zijn kennis van de scheikunde.

En zo begint een tocht naar het einde. Want de onschuldige Walt komt in het criminele circuit met de grote dealers. Zoals de ogenschijnlijk goedlachse restauranteigenaar Gus Frings. Walt krijgt hulp van een ietwat onbenullig jochie, Jesse Pinkman, lichtelijk verslaafd maar wel met contacten.

breakingbad2Walt, die idolaat is van zijn gezin, krijgt te maken met een complicerende factor. Want de zus van zijn vrouw is getrouwd met de joviale Hank, een DEA-agent. Die geen idee heeft van wat zijn zwager uitspookt, maar dit in de laatste serie ontdekt.

En langzaam zien we Walt veranderen. Van de goedmoedige sul, die het iedereen naar zijn zin wil maken, naar een nietsontziende keiharde crimineel. Die niet terugdeinst voor een moord of meer.

Het intrigerende van de serie is dat je eigenlijk wordt meegezogen in het leven van Walt, uitmuntend gespeeld door Bryan Cranston. Eigenlijk wil je dat hij erin slaagt om voldoende geld voor behandeling en gezin bij elkaar te scharrelen. Om er vervolgens achter te komen dat je eigenlijk een stevig crimineel steunt.

Het lijkt er op dat hier sprake is van een trend. Criminelen die de hoofdrol spelen en niet langer de ‘good guys’. Sympatieke criminelen, zoals in The Sopranos en Boardwalk Empire. Maar sympatiek of niet, het zijn en blijven criminelen. En als kijker kom je voor de ethische vraag te staan aan wiens kant jij je bevindt.

Breaking Bad is een uitmuntende serie met een prachtig verhaal, vol plotwendingen, en met een geweldige cast. Van mij krijgt deze serie een 9.

Hieronder een scene waarin Walt zijn vrouw duidelijk maakt wie hij is, ijzingwekkend.

2 gedachten over “Walter White is niet meer onder ons

  1. Ik ken de serie niet, maar wordt vast nog wel eens herhaald. Na jouw enthousiaste verhaal een must. (Ik was zelf erg onder de indruk van Mad Men.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *