LIFF dag zeven: van Shakespeare via opgroeien naar oud worden

logo-LIFFMijn zevende dag van het Leiden International Film Festival is ook de drukste dag. Vier films op rij, twee in de middag en twee in de avond. Van Shakespeare via een high school drama, een Frans liefdesdrama tot een komisch liefdesdrama. Veel stijlverschillen dus. Maar vanwege geen zin meer de laatst geboekte film maar geskipt.

Much Ado About NothingFilm nummer 11

Much Ado about Nothing (VS – 2012 – 109 min.)Regie: Joss WhedonMet o.a. Alex Denisoff, Fran Kranz en Amy Acker

Deze romantische komedie speelt zich af in een hedendaagse villa met behoud van de Shakespeariaanse setting. Moderne mense gedragen zich alsof ze in de Romeinse tijd leven. Dat is even wennen. Maar al snel wordt je in het verhaal meegevoerd. Enkele strijders keren terug en worden verwelkomt door de gouverneur van Messina. Een van hen is voorbestemd om te huwen met de mooie dochter van de gouverneur. Zijn beste strijdmakker is in een voortdurende spitsvondige woordenstrijd gewikkeld met de nicht van de gouverneur, maar eigenlijk gloort daar ook de liefde.

Maar dan komen wraak, list en bedrog in het spel, om daarmee het huwelijk te voorkomen. Uiteindelijk komt alles wel op zijn pootjes terecht, na veel verwikkelingen waarbij ieder weer zijn rol speelt.

Much Ado About Nothing is een heerlijke film, vol humor, drama en romantiek. Geluk wordt wanhoop en vervolgens toch weer geluk. Aan de acteurs is te zien dat ze met heel veel plezier spelen, zowel in de dragende als in de bijrollen. De film is zwart-wit en dat komt het geheel ten goede. Te veel kleur zou afleiden van de prachtige dichterlijke taal van Shakespeare.

Mijn waardering: een 7.

The Spectacular NowFilm nummer 12

The Spectacular Now (VS – 2013 – 95 min.)Regie: James PonsoldtMet o.a. Miles Teller, Shailene Woodley en Brie Larson

Deze film vertelt het verhaal van de 18-jarige Sutter, een populaire jongen op de high-school. Maar zijn verkering gaat uit en dan stuit hij op Aimee, een aanzienlijk minder populair meisje. Veel medescholieren vragen zich dan ook af wat Sutter in haar ziet. Eigenlijk weet hij dat zelf ook niet, maar langzaam groeit er iets en respecteert hij haar om haar eigenheid.

The Spectacular Now is een schitterende film over een jongen, die langzaam zichzelf ontdekt. Die zijn afkomst ontdekt en die in het reine moet komen met zijn vader. Dit alles wordt zonder effect heel gewoon vertelt, rechttoe rechtaan. Een film over opgroeien en er achter komen dat je vader niet degene is die je altijd had gedacht. Waardoor je inzicht in dat moeilijke leven weer een beetje groeit. Een prachtige ontroerende film.

Mijn waardering: een 8,5.

Avant l hiver  2013Film nummer 13

Avant l’Hiver (Frankrijk – 2013 – 103 min.)Regie: Philippe ClaudelMet o.a. Daniel Auteuil, Kristin Scott Thomas en Leïla Bekhti

Neurochirurg Paul is al meer dan 40 jaar samen met zijn vrouw Lucie. Zij is een soort tuinarchitect. Dan ontmoet Paul een jong Marokkaans meisje, Lou. Zij vraagt hem of hij haar nog herkent, hij heeft haar immers aan haar blindedarm geholpen. Maar Paul doet geen blindedarmen.

Vanaf die dag arriveren er elke dag bossen rozen bij Paul thuis, op zijn werk en bij zijn privépraktijk. Paul denkt dat Lou daar achter zit. Hij raakt meer en meer geïntrigeerd door het meisje en start een zoektocht. Dit gaat ten koste van zijn werk en zijn huwelijk. Maar het mysterie blijft, wie is Lou?

De vraag is wat Avant l’Hiver nu is. Is het een drama, een thriller, een mysterie? Of een mix van al deze drie stijlelementen. Als kijker volg je de zoektocht van Paul, misschien wel weer op zoek naar zijn jeugd, zijn onbezonnenheid, zijn onschuld. Uiteindelijk komt er een heel andere oplossing om de hoek, wel verrassend maar ook een beetje ontgoochelend. En dan kan Paul weer verder met zijn oude leventje, als ware er niets gebeurd. Of is er toch iets veranderd? Jammer dat het einde een beetje flut is, het thema is heel herkenbaar “oudere man ontmoet jonger meisje”. Eigenlijk een heel gewoon verhaal, wel goed verteld, goed geacteerd. Maar uiteindelijk blijf je met een kleine kater zitten.

Mijn waardering: een 6,5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: