Net gelezen: “Wat de hond zag en andere avonturen” van Malcolm Gladwell

Wat de hond zagMalcolm Gladwell (1963) is een Canadese schrijver, die bekend werd door zijn schrijfwerk voor The New Yorker. Voor dat tijdschrift schreef hij heel columns over allerlei onderwerpen. Een aantal van deze artikelen zijn gebundeld in dit boek. 22 korte verhalen over heel verschillende onderwerpen en vaak met een heel verrassende insteek.

De verhalen zijn ingedeeld in drie delen, “Enthousiastelingen, pioniers en andere varianten van bescheiden genialiteit”, “Theorieën, voorspellingen en diagnoses” en “Persoonlijkheid, karakter en intelligentie”.

In deel 1 staat o.a. het verhaal “Het raadsel van de ketchup”. Daarin staat de vraag centraal waarom ketchup altijd hetzelfde is gebleven, terwijl er wel tientallen varianten van mosterd zijn. Vroeger was er immers maar één soort mosterd, van mosterdzaad met kurkuma en azijn. Maar erg goed verstopt stond ook ergens Grey Poupon, een soort Dijonachtige mosterd. En toen kwam er een reclame waarin een man achterin een Rolls Royce zit, op een landweg. Hij heeft een portie rundvlees op een zilveren bord op schoot. De chauffeur doet dan het handschoenenkastje open en geeft hem een pot Grey Poupon. Vervolgens komt er nog een Rolls Royce naast hen rijden, waar een man zijn hoofd uit het raam steekt en vraagt: “Neem me niet kwalijk, maar heeft u soms wat Grey Poupon?” De verkoop steeg pardoes met veertig, vijftig procent.

220px-MalcolmgladwellInmiddels is er dus een complete mosterdafdeling met allerlei soorten Grey Poupon. Jim Wigon wilde eenzelfde truc uithalen met ketchup. Maar dit mislukte helemaal. Dit verhaal vertelt de avonturen van Jim Wigon en de reden waarom het niet lukte.

Zo staat dit boek vol met verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen, van haarverf tot een hondenfluisteraar. En van de gevaren van te veel informatie tot criminele profilering.

Gladwell schrijft alle verhalen met de nodige humor en vaart. Soms is de inhoud wat taai, want een beetje specialistisch. Maar zijn schrijfstijl is ongeëvenaard.

Als je van korte verhalen houdt over allerhande onderwerpen, goed geschreven, dan is dit een boek voor jou. Als dit niet zo is, dan zou ik het boek overslaan. Zelf vond ik de meeste verhalen boeiend en kreeg je inzicht in bepaalde processen, zoals marketing of beleggingsstrategieën.

Malcolm Gladwell – Wat de hond zag en andere avonturen (What the Dog Saw) – 2009 – 479 pp.
Uitgeverij Contact
Vertaling Judith Dijs

 

Een gedachte over “Net gelezen: “Wat de hond zag en andere avonturen” van Malcolm Gladwell

 1. Leuke recensie!
  Over Ketchup hoorde ik laats een verhaal, maar mijn geheugen laat mij in de steek.
  Ik eet ook geen ketchup, ik vind het te zoet.

  Maar mosterd in al zijn smaken en variaties vind ik weer wel erg lekker.
  In combinatie met mierikswortel at ik ooit iets typisch Tsjechisch, ik ga er nu weer van watertanden.

  Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *