Broadchurch, misdaad in een Engels kuststadje

Een stadje aan de schilderachtige kust van Dorset. Zo’n stadje waar iedereen elkaar kent. Dat is de achtergrond waar de Engelse misdaadserie Broadchurch zich afspeelt. Eigenlijk is het meer een drama, waarin een misdaad de hoofdrol speelt.

Broadchurch 1DS (Detective Sergeant) Ellie Miller is een poosje ziek geweest en keert weer op het politiebureau terug. Ze verwacht daar de leiding te krijgen over de recherche, maar groot is haar verbazing als DI (Detective Inspector) Alex Hardy die plaats heeft ingenomen. Maar ze krijgt weinig tijd om hierover na te denken, want op het strand wordt het lichaam gevonden van een jongen. Op het eerste gezicht van een klif gesprongen of geduwd. Moord of zelfmoord?

Lastiger wordt het als de jongen de beste vriend blijkt te zijn van de zoon van DI Ellie Miller. Die kent het gezin goed en het kost haar moeite om privé en werk goed gescheiden te houden. Dan heeft ze ook nog te maken met de eigenwijze nieuwe inspecteur Hardy.

Uit het forensisch onderzoek blijkt dat het om moord gaat. Het stadje is in rep en roer, want hoe kan dit gebeuren. Wie heeft dit gedaan, iemand uit de eigen gemeenschap of een vreemdeling. Naarmate het onderzoek vordert, blijken steeds meer inwoners verborgen geheimen te hebben. Als kijker wordt je heen en weer geslingerd tussen kandidaat-daders. Maar als ervaren kijker weet je ook dat de meest voor de hand liggende dader nooit de werkelijke dader is. Of wel?

Broadchurch 3Broadchurch is naast een spannende detective ook een boeiend drama omdat je een ongemakkelijk kijkje krijgt in een ogenschijnlijk hechte gemeenschap. Ongemakkelijk omdat allerlei thema’s, die aan bod komen, ook in je eigen omgeving voorkomen en je dan confronteren met de reacties daarop (zoals pedofilie). Juist dit laatste maakt Broadchurch tot een bijzondere serie.

De acteurs zijn, als te verwachten in een Britse serie, uitstekend gecast. Olivia Colman (DS Ellie Miller) is heel geloofwaardig als politievrouw, die tegelijkertijd huisvrouw en moeder is. Haar intense band met de moeder van het slachtoffer komt hard aan. Tegelijkertijd zet Jodie Whitaker een intens verdrietige moeder neer. David Tennant, bekend als de nieuwe Doctor Who, is een twijfelende maar doorzettende inspecteur met een eigen verleden.

De serie is inmiddels door RTL4 uitgezonden, maar is ook op DVD verkrijgbaar. Een tweede serie is op komst, naar verwachting in 2015.

Broadchurch is een absolute aanrader voor liefhebbers van Brits drama met spanning.

Broadchurch 4

One thought on “Broadchurch, misdaad in een Engels kuststadje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: