Leidse Hofjesconcerten 2014

Het Pinksterweekeinde was Leiden weer een muzikaal middelpunt met de Hofjesconcerten. Prachtige muziek in 22 van de mooiste oude hofjes, die Leiden rijk is.

Muziek uit alle wereldstreken, van opera tot kamermuziek, van jazz tot klemzer, van Spaans tot Afrikaans, alle wereldstreken kwamen voorbij.

14231359447_b8f9434f0d_bHW en eega waren de 2e Pinksterdag op pad om enkele fraaie muzieknoten op te vangen. Allereerst togen wij naar het Barend van Namenhof, dat uit begin 18e eeuw stamt. Daar musiceerde het blaasensemble Quintet Airlines uit Rotterdam. Zij speelden werken van o.a. Mendelssohn, Ligeti en d’Rivera. Het kwintet bestaat uit Joséphine Poncelin (fluit), Maxime Le Minter (hobo), Romain Bly (hoorn), Florian Krouwel (fagot) en Alicia Pallarés Tello (klarinet).

Luister hier naar een kort stukje van dit blaasensemble.

 

Daarna werd de steven gewend, richting Sint Salvatorhof. Dit is een hofje uit 1639, oorspronkelijk voor ongetrouwde vrouwen en weduwen, maar sinds de jaren zestig voor studenten.

In dit oude hofje speelde de bekende gitarist Izhar Elias op zijn barokgitaar en op een wat nieuwere replica. Tijdens het eerste deel speelde hij barokmuziek van Francesco Corbetta, waarna hij overstapte op de nieuwere gitaar waarmee hij delen uit een opera van Rossini speelde. Ademloos luisterde het publiek naar zijn warme klanken. Luister naar een stukje barok van Corbetta.

Daarna was het tijd voor een lekkere lunch bij Bistro Bordo’o, een van de betere nieuwe restaurants in Leiden. Gezeten op een terras was het genieten met alle voorbijtrekkende boten. Over Bordo’o in een later blog meer.

14231366797_6a5b302bec_bDaarna naar de binnenplaats van ARS Aemula Naturae. Daar speelde het Duo C Kwadraad. Eigenlijk een trio maar vanwege vakantie ontbrak de klarinettist. Over bleven Carel den Hertog op viool en Coos Lettink op accordeon. Dit duo slaagde er in om met een aantrekkelijke mix van klezmer, zigeunermuziek uit Turkije en India het publiek te vermaken. Als klap op de vuurpijl werden enkele Amsterdamse deuntjes door de muziek heen geweven.

Na 40 minuten genieten onder een strak schijnend zonnetje, bij vlagen zelfs een schroeiend-heet zonnetje, kwam er een eind aan een muzikaal weekend.

14394697766_5bea7a1a3b_bMaar niet nadat nog het laatste optreden was bijgewoond in de Regentenkamer van Leidens grootste hof, de Meermansburg. Daterend uit 1680 hangt de Regentenkamer vol met prachtige portretten uit de 17e en 18e eeuw. Portretten van de vroegere regenten. Een van de mooist bewaard gebleven schatten van oud Leiden.

In die ambiance zongen de sopraan Karolina Janu en bariton Gert Jan Grinwis met begeleiding van Justyna Jarzab (piano) werken van Mozart, Händel, Lehár, Liszt, Rossini en Bernstein.

En met twee mooie stemmen, die jong en oud in vervoering brachten, kwam er een waardig einde aan de Hofjesconcerten.

14416674994_5a8ac705e4_b

Een gedachte over “Leidse Hofjesconcerten 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *