Hinterland: misdaad in Wales

Hinterland castHinterland is een vierdelige Engelse misdaadserie, die zich afspeelt aan de westkust van Wales. Rondom Aberystwyth, om precies te zijn. De omgeving speelt een belangrijke rol, het heuvellandschap, de kust, regenachtig, grijzig. Dat geeft een beetje een vervreemdend effect, in de zin van desolaat. Er wonen weinig mensen, dorpjes liggen niet naast de deur.

De hoofdrol is voor DCI Tom Mathias (Richard Harrington), die vanuit Londen in dit verlaten land terecht is gekomen. Uiteraard sleept hij een verleden mee, maar in de eerste vier afleveringen kom je hier nog niet echt achter. Tom woont in een caravan aan de kust, afgelegen tussen strand en graslanden.

Hinterland marshesZijn team bestaat verder uit DI Mared Rhys (Mali Harries), DS Sian Owens (Hannah Daniel) en DC Lloyd Ellis (Alex Harries). Elke aflevering dienen uiteraard een of meerdere moorden te worden opgelost. Het gaat meestal niet om een gewone huis-tuin-en-keuken moord, maar er is altijd wel iets bijzonders. Zoals een slachtoffer dat als een pop is neergezet in een drassig rietland of een slachtoffer dat omgekomen is onder een overstroomd veerooster.

Hinterland DCIDe mensen waar onze helden mee te maken krijgen, zijn van het stoere zwijgzame type. Perfect passend in de omgeving. Een omgeving ook waar iedereen elkaar kent. Dat maakt de zwijgzaamheid er niet minder op.

Hinterland is een mooi gemaakte serie, met aandacht voor het camerawerk en kleurgebruik. Daardoor wordt de sfeer van het landschap goed overgebracht. De verhalen zijn ook goed, waarbij het vaak lang een geheim blijft wie de dader is. De acteurs zijn goed gekozen, passend in het geheel. Daar komt bij dat de acteurs allemaal uit Wales komen.

De eerste serie is onlangs uitgezonden door de KRO. Helaas ietwat ongeregeld, maar de goede opletters hebben ongetwijfeld alles gezien. In 2015 volgt nog een tweede serie, omdat de serie in Engeland veel kijkers trok.

Vanwege het desolate karakter, de passende acteurs en de boeiende verhalen krijgt deze serie een 8 van mij.

2 gedachten over “Hinterland: misdaad in Wales

  1. Goede recensie! Het is inderdaad een erg goede serie die ook nog eens publiciteit geeft aan’t Welsh! Trouwens, voor zover ik weet is de serie niet van Engelse, maar geheel van Welshe bodem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *