Net gelezen: “De Cirkel” van Dave Eggers

De Cirkel EggersJe heet Mae Holland, je bent jong en je wilt eigenlijk wel wat bereiken in de wereld. Je baantje bij het nutsbedrijf heeft geen enkele uitdaging meer en dan wordt je ineens benadert door je oude studiemaatje Annie. Zij vraagt je te solliciteren bij de Cirkel, het machtigste en meest bewonderde bedrijf ter wereld. Met een campus waar meer dan tienduizend mensen werken.

Dave Eggers, bekend van onder meer Zeitoun, neemt ons mee op de avontuurlijke tocht van de naïeve Mae door het immense rijk van de Cirkel. Beginnend bij Customer Experience komt Mae stapje voor stapje iets hoger op de ladder van dit bedrijf.

De Cirkel is een soort samensmelting van Facebook en Google. Het bedrijf beheerst eigenlijk het totale internet. Eggers beschrijft een wereld, waarin de Cirkel langzaam alle gegevens van de burgers gaat beheersen.

Stel je een wereld voor waarin totale transparantie het ultieme streven is. Iedereen draagt een kleine camera, zodat iedereen kan zien wat je doet. Inclusief politici, zodat achterkamertjespolitiek tot het verleden behoort. Door de immense hoeveelheid camera’s zal de misdaad langzaam verdwijnen. Immers, er is geen duister meer waar je je nog kunt verbergen.

Alle lichaamsgegevens worden gemeten en ‘in the cloud’ (bij de Cirkel dus) vastgelegd en bewaard. Ook dat is transparant en eigenlijk dus heel goed voor je. Minder sterfgevallen omdat aandoeningen tijdig worden gesignaleerd en kunnen worden behandeld.

Kortom, een waarlijk ideale wereld. Of toch niet…. Eggers beschrijft alleen maar, neemt niet echt een standpunt in. Hij laat je feitelijk zelf nadenken over wat privacy betekent in een dergelijke wereld, of liever gezegd, niet meer betekent. Want privacy bestaat niet meer, immers “privacy is diefstal” (dat is een van de credo’s van de Cirkel). Iedereen heeft recht op jouw ervaringen en als jij dat niet vindt, dan ontzeg je de ander die ervaring mee te beleven en ben je dus eigenlijk misdadig.

Een enge wereld, denk je. Maar het is verbijsterend hoeveel mensen hierin meegaan. Denk maar aan het “ik heb niets te verbergen, dus Opstelten, ga je gang”.

De Cirkel zet je aan het denken over de ‘vooruitgang’. Over Facebook, Google en wat dies niet meer zij. Als je goed oplet, zie je wat er om je heen gebeurt. Sokjes met sensoren voor baby’s is nog maar een begin.

Al met al een boeiend boek, geschreven zoals Eggers dat kan. Snel, veel dialoog, gemakkelijk leesbaar. Een aanrader als je over dit soort vraagstukken wilt nadenken. Overigens, ook goed leesbaar voor de niet-denkers.

cirkel

2 gedachten over “Net gelezen: “De Cirkel” van Dave Eggers

 1. Ook ik heb niets te verbergen.
  Maar juist daarom wil ik gewoon controle blijven houden op alle dingen die met mij te maken hebben.

  Mijn internet uitingen onder mijn volle naam zijn een bewuste keuze.
  Het gebruik van het internetverkeer heeft spijtig genoeg nu vooral een commerciële bedoeling gekregen.

  Het informatieve, toegankelijke en gelijkmakende karakter verdwijnt door de commerciële belangen en vloeden.

  Bezorgde groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *