Op reis met 3 October

“Op Reis” was dit jaar het motto van 3 October. Daar kun je alles onder vatten, je eigen reis op deze dag, een reis door de tijd/geschiedenis, een reis naar het verleden, kortom de ANWB zou er een dagklus aan hebben.

De reis begon op 2 oktober met de officiële opening op het Festival Plaza, normaal de Garenmarkt geheten. Daar trad het percussiegezelschap Inslag op. De percussionisten hadden eerst een bouwmarkt bezocht om wat slagwerk te verzamelen en ook de slijptol kwam er nog aan te pas. Hieronder twee foto’s van dit gezelschap en helemaal onderaan nog een filmpje.

Percussiegroep Inslag

Percussiegroep Inslag

Daarna was het tijd voor de hutspotmaaltijd. Dit keer gestegen in populariteit van 4500 naar 6000 maaltijden en dat was goed te zien. De rij wachtenden was langer dan ooit. Uiteraard was het weer oergezellig onder de prachtige bomen van de Hooglandse Kerkgracht en de blaaskapel toeterde als nooit tevoren.

Hutspot op de Hooglandse Kerkgracht

Normaliter bezoeken we dan even de kermis, edoch het fan zijn van Feyenoord betekende ook dat er om 19.00 uur een belangrijke wedstrijd begon. De kermis werd dus maar even uitgesteld.

De volgende ochtend was het vroeg opstaan voor de traditionele Reveilll-je op het Stadhuisplein. Stipt om 7.00 uur werd door de trompet geblazen en begonnen de vele Leienaren trots te zingen. Beginnend met het Nederlandse volkslied en eindigend met het Leidse Volkslied.

Reveilll-je bij het Stadhuis

Even tijd voor een kopje koffie met taart als ontbijt en dan naar het Van der Werfpark voor de Koraalzang onder leiding van de onovertroffen Wim de Ru. Het was weer drukker van voorgaande jaren en heel Leiden moet hebben meegenoten van alle oude liederen. Natuurlijk was er ook weer de Den Tonkelaarrede door Joost Bleijie, humor op de vroege ochtend.

Wim de Ru leidt de Koraalzang

 

Joost Bleijie spreekt de Den Tonkelaarrede uit

Dan snel naar de rij wachtende voor de uitreiking van het haring en wittebrood. De rij begon bijna in de buurt van het Kort Rapenburg, ik had nog nooit zo’n lange rij meegemaakt. Na enige tijd kwam er beweging in en na ruim een uur stond ik in de Waag voor de vier haringen en het Geusje (wittebrood). Dan snel even naar buiten om de haringen te laten schoonmaken om vervolgens langs de volle en inmiddels zonnige terrassen naar Jacobs te lopen voor een lekkernij bij de koffie.

Notabelen klaar voor de Koraalzang Haring, wittebrood en tompouces

En dat was dan het eerste deel van de reis op 3 October.

4 thoughts on “Op reis met 3 October

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: