3 October: de Grote Optocht Op Reis

Dit jaar was het thema van de Grote 3 October Optocht “Op Reis”. Daar kun je alle kanten mee op. je kunt op reis naar verre oorden, door je eigen huis (om eens dichtbij te blijven), door het lichaam (Corpus ligt dicht bij Leiden), door de natuur, kortom door van alles waar je door op reis kunt. En dat bleek ook wel uit alle uitbeeldingen tijdens de Grote Optocht.

Traditiegetrouw begint de optocht natuurlijk met de officiële garde van de 3 October Vereeniging en de erewacht te paard. Dat zijn leden van de Capelse Manege met het vaandel van de 3 October Vereeniging.

Vaandel van de 3 October Vereniging

Daarna volgen een aantal rijtuigen met o.a de burgemeester, de voorzitter van de 3 October Vereeniging, bestuursleden van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken Groningen en de 8 October Vereeniging Alkmaars Ontzet en het bestuur van het 3 October Gilde. En uiteindelijk komt dan de Gouden Koets voorbij waarin elk jaar iemand uit Leiden zit die extra aandacht verdient. Helaas valt nergens te achterhalen wie er nou feitelijk in die koets zit.

De Gouden Koets van de 3 October Vereeniging

 

En dan begint de feitelijke optocht pas. Omdat het thema “Op Reis” was, leek het logisch om te beginnen met een atlas. Normaliter wordt die wereldbol gedragen door Atlas, maar dat leek toch iets te zwaar voor zo’n lang parcours. Dus liep er nu maar een ontdekkingsreiziger op de wereldbol. Zo kan het natuurlijk ook, lekker op ontdekkingsreizen gaan.

Ontdekkingsreiziger op wereldbol

Een van de vele muziekkorpsen, naast natuurlijk onze Leidse trots K&G (meervoudig wereldkampioen), deed ook de Band of Liberation weer mee. Uiteraard met de Schotse doedelzakblazers, die vrolijk hun deuntjes uit de blaaszak te voorschijn toverden.

Band of Liberation doedelzakspeler

De reis door de natuur werd verbeeld door o.a. de verbeelding van het boek van Godfried Bomans (Erik of het klein insectenboek). In zijn dromen komen allerlei schilderijen tot leven en klimt Erik in zo’n schilderij. Dan komt hij in een wereld vol met levensgrote pratende insecten.

Erik of Het klein insectenboek

Op reis door de fantasie, dan kom je ineens hele vreemde wezens en voertuigen tegen. Science fiction is zo’n reis door de fantasie. Naast de Pirates of the Caribbean en Gullivers Reizen reden er een paar echte fantasiewagentjes mee, met vreemde wezens op de bok.

Op reis door de fantasie

Op reis door de tijd werd in vele vormen verbeeldt, van Stonehenge tot het Paard van Troje. Maar ook de ontdekking van Amerika door Columbus hoorde hierbij. Net als deze appetijtelijke Romeinse dames, die in het goudgele zonnetje mooi tot hun recht kwamen.

Op reis door de tijd met Romeinse dames

En toen was de Grote Optocht weer zo’n beetje voorbij. En liep 3 October langzaam naar zijn einde. Het aftellen voor 2015 is al weer begonnen.

Op Flickr kun je nog meer foto’s zien van de Grote Optocht.

2 thoughts on “3 October: de Grote Optocht Op Reis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: