Net gelezen: Ik Ben Pelgrim van Terry Hayes

Terry Hayes is eigenlijk bekend als scenarioschrijver van een aantal Mad Max films, in de jaren 80. Ik Ben Pelgrim is zijn eerste boek en het is al direct een grote hit. Niet onterecht, want het is een goed geschreven verhaal, dat zich over ruim 700 pagina’s uitstrekt. Geen boekje dat je dus even uitleest.

ik-ben-pelgrimIk Ben Pelgrim is een spannend boek, meer contraspionage dan thriller. Het gaat over twee personen, de Saraceen en de Pelgrim. De eerste is een Saoedi, die door een gebeurtenis in zijn nog jonge leven, zweert wraak te nemen op de Saoedische koninklijke familie. Via via wordt hij mujahedeen in Afghanistan en helpt hij de Russen te verjagen. Maar altijd is daar het grote doel op de achtergrond, de vernietiging van de koninklijke familie. Uiteindelijk wordt hij een terrorist, zoals wij dat in het westen omschrijven. In zijn eigen ogen is hij echter een rechtvaardig strijder. Hayes slaagt er in om dit goed neer te zetten. Ook al ben je het niet met de methoden van de Saraceen eens, nergens wordt hij een karikatuur. Hij blijft een mens, ook al doet hij soms onmenselijke dingen.

De Pelgrim daarentegen is afkomstig uit de wereld van de contraspionage. Een Amerikaan, die ook mensen vermoord. Wel voor het goede doel, dat dan weer wel. Want als het voor de bescherming van de westerse waarden is, dan is een moord meer of minder geen probleem. De Pelgrim, die nergens traceerbaar is, is met retraite gegaan. Hij heeft een boek over moderne onderzoekstechnieken geschreven, dat in de speurderswereld is uitgegroeid tot een klassieker.

Op een dag wordt hij geconfronteerd met een moord, die is gepleegd en waarbij technieken zijn gebruikt die hij in zijn boek heeft beschreven. En zo begint een verhaal, dat zich over vele landen uitstrekt. Eerst leren we de Saraceen goed kennen en weten we ook welke enorme misdaad hij wil gaan plegen.

Daarna leren we meer van de Pelgrim, zijn achtergronden, zijn motivatie. En als dan signalen worden opgevangen dat er een terrorist onderweg is, waarvan feitelijk niets bekend is, wordt de Pelgrim ingeschakeld om deze terrorist uit te schakelen. De Pelgrimsjacht op de Saraceen is geopend.

Terry Hayes schrijft helder en duidelijk. Direct ook, geen onnodige verwikkelingen en afleidingen. We krijgen inzicht in contraspionage, in terreur, maar ook in de mensen achter de schermen. Het verhaal is uitstekend opgebouwd, rustig in verteltrant. Geen spannende achtervolgingen en schietpartijen, eerder het precieze werk in de anonimiteit.

Als je van een lekker dik en spannend boek houdt, dan is dit een aanrader. Prima boek om tijdens je vakantie uit te lezen.

Terry Hayes - Ik Ben Pelgrim - 2012 - 735 blz.
Uitgeverij A.W. Bruna
Vertaling Henk Popken

 

Een gedachte over “Net gelezen: Ik Ben Pelgrim van Terry Hayes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *