Net gelezen: “De waarheid over de zaak Harry Quebert” van Joël Dicker

Geheel bij toeval kwam ik dit boek in de bibliotheek tegen. Ik had er in de krant over gelezen, maar zat net midden in “Ik ben pelgrim” met nog ruim 300 pagina’s te gaan. Toch kon ik geen weerstand bieden, iets zei me dat ik dit boek moest meenemen.

En daar heb ik geen spijt van gehad, want “De waarheid over de zaak Harry Quebert” is een van de betere boeken die ik heb gelezen. Misschien wel een van de beste.

Joel Dicker - De waarheid over de zaak Harry QuebertDit tweede boek van Joël Dicker, waarmee hij verschillende literaire prijzen won, wordt op de omslag roman genoemd, maar de bibliotheek heeft het bij de thrillers ingedeeld. Maar een echte thriller is het zeker niet, het is een roman die over een misdaad gaat. En nog spannend is ook. Maar het gaat over veel meer.

De jonge Marcus Goldman is schrijver. Hij heeft net groot succes gehad met zijn eerste roman, maar komt vast te zitten met zijn volgende boek, een klassiek writer’s block. Op een goede dag belt hij Harry Quebert, zijn mentor en eveneens beroemd schrijver. Quebert nodigt hem uit om naar het kleine plaatsje Aurora te komen, aan de Atlantische kust, zo’n 75 km boven Boston.

Harry heeft in de jaren 70 vijftien miljoen exemplaren verkocht van De wortels van het kwaad en had hiermee twee grote literaire prijzen gewonnen. Daarna verschenen er regelmatig andere boeken van zijn hand en hij schreef ook nog een goed gelezen column in de Boston Globe. Na zijn grote succes was hij hoogleraar geworden aan de letterenfaculteit van de universiteit van Burrows.

Maar dan verschijnt ineens Nola Kellergan ten tonele. Zij was indertijd de muze van Harry, maar verdween spoorloos op 30 augustus 1975. En dan wordt, voorjaar 2008, plots haar lijk in de tuin van Harry teruggevonden. Begraven onder de hortensia’s. Harry wordt verdacht van de moord en verdwijnt achter de tralies.

De jonge Marcus kan niet geloven dat zijn mentor dit zou hebben gedaan. En hij begint een zoektocht naar de waarheid, De waarheid over de zaak Harry Quebert.

Eigenlijk is deze zoektocht ook een zoektocht naar zichzelf, maar ook een zoektocht naar de vriendschap met Harry. De moord op Nola Kellergan is een middel om een prachtig verhaal te schrijven over deze vriendschap, over onverwachte ontdekkingen in en van elkaar, over heimelijke verlangens, over de onbereikbare liefde, over genegenheid, over warmte en over het schrijven van boeken. Tegelijk is het een klacht tegen het trekken van snelle conclusies en de hijgerigheid van de media.

En zo ontstaat een boek, dat heen en weer springt in de tijd. Waarin je een paar keer dezelfde tekst tegenkomt, maar dan in een andere context. Waarin je goed moet opletten (als een echte detective) wat er juist niet wordt gezegd. Want daar wordt je later in het boek weer mee om de oren geslagen. Maar ook wat er gebeurt als je luistert naar wat iemand te vertellen heeft terwijl je eigenlijk je conclusie al klaar hebt. Beter luisteren (en lezen) maakt het onzichtbare zichtbaar. En zo komt langzaam de De waarheid over de zaak Harry Quebert bovendrijven. En weten we ook weer hoe onvolmaakt wij als mensen zijn.

De waarheid over de zaak Harry Quebert is een fantastisch geschreven boek, waarin verschillende literaire stijlen door elkaar heen worden gebruikt. Een absolute aanrader voor wie van lezen houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *