LIFF dag twee: van priester via getto naar vampieren #leidenIFF

Written by:

Deze stralende zondag is bij uitstek geschikt om eens lekker binnen te gaan zitten in donkere bioscoopzaaltjes om daar wat ‘obscure’ films te bekijken. Vandaag vier films op rij.

CalvaryFilm 3: Calvary

De titel van de film verwijst naar de Calvarieberg of Golgotha, de plaats waar Jezus werd gekruisigd. Broeder James is priester in een klein landelijk dorpje in Ierland. Tijdens een van de biechten wordt James met de dood bedreigd. Hij heeft nog een week te leven. Dan gaat broeder James op onderzoek uit en stuit hij op het verraad van de Ierse RK kerk aan de Ieren. Alles wat fout is, huiselijk geweld, misbruik, zelfmoord en racisme, om maar eens wat te noemen, wordt door de kerk vakkundig onder het tapijt geveegd. Juist de kerk, waar de Ieren zo veel vertrouwen in hadden, blijkt een door en door verrot instituut.

Calvary is een ijzersterke film, waarin we langzaam zicht krijgen op de inwoners van het dorpje. Allemaal hebben ze iets dat zich niet goed verdraagt met de waarden van de kerk. Allemaal gaan ze daar toch op een eigen manier mee om. Maar het schuldgevoel is nooit ver weg.

Deze film maakt goed duidelijk wat de RK kerk heeft aangericht in het door en door katholieke Ierland. En hoe het misbruik van kinderen mensen van binnenuit helemaal heeft aangevreten.

Brendan Gleeson zet een overtuigende priester neer en ook de overige acteurs zijn allemaal goed op hun plaats. Jammer dat de film niet ondertiteld was waardoor sommige Ierse zinnen niet goed te begrijpen waren. Maar al met al een aangrijpende film.

Mijn waardering: een 8.

Calvary
Regie: John Michael McDonagh
Met: Brendan Gleeson, Chris O'Dowd, Kelly Reilly en Aidan Gillen
Duur: 100 minuten
IMDB waardering: 7.5

Imperial DreamsFilm 4: Imperial Dreams

“Grote dromen” zou je kunnen zeggen als we de titel niet te letterlijk nemen. De 21-jarige Bambi komt net uit de gevangenis en is van plan om zijn leven als gangster achter zich te laten. Hij wil zich richten op zijn gezin en een ander leven gaan leiden.

Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan, als je weer in je oude omgeving terecht komt. En zeker als dat de beruchte wijk Watts in Los Angeles is.

Imperial Dreams laat overtuigend en op een heel natuurlijke manier zien wat er gebeurt in de zwarte wijken van de grote steden. Hoe gemakkelijk het is om weer in de wereld van drugs en misdaad terecht te komen. En welke strijd je als eenling moet leveren tegen ‘de maatschappij’, met alle bureaucratische regels en vooroordelen.

Goede acteerprestaties, rustig gefilmd en gemonteerd, goede dialogen, kortom een goede film. Enig nadeel is dat het onderwerp niet helemaal nieuw is.

Mijn waardering: een 8.

Imperial Dreams
Regie: Malik Vitthal
Met: John Boyega, Rotimi, Glenn Plummer en Keke Palmer
Duur: 87 minuten
IMDB waardering: 8.2

The One I LoveFilm 5: The One I Love

Een romantische komedie met Elisabeth Moss in de hoofdrol. Bekend als marketingmeisje van Mad Men en als detective van Top of the Lake.

Ethan en Sophie besluiten om een weekendje weg te gaan. Op zoek naar zichzelf en vooral naar het betere deel van zichzelf. Dit alles om het afbrokkelende huwelijk te redden. Maar eenmaal op de bestemming aangekomen, blijkt daar een nog groter probleem op hen te wachten.

Stel, in de prachtige vakantiebungalow van de huwelijkstherapeut zijn twee dubbelgangers, die jouw rol en die van je vrouw spelen. Niet te onderscheiden van je echte zelf en van je echte vrouw. Dat leidt uiteraard tot misverstanden, wantrouwen, verrassingen, enz.

Maar wie valt er nog te vertrouwen en komt het dan nog wel goed met je huwelijk. Waarbij de vraag is of je het nu goed kunt vinden met je vrouw of met haar dubbelganger. Vroeger kenden we dit soort toneelstukken, waarbij veel deuren op het podium zorgden voor veel commotie. Daar moest ik bij deze film ook een beetje aan denken. Tegelijkertijd roept de film vragen op over het huwelijk en hoe men daarbinnen met elkaar omgaat.

Veel humor, maar iets te weinig spanning. Al met al een amusante film voor een avondje lekker naar de bioscoop.

Mijn waardering: een 7.

The One I Love
Regie: Charlie McDowell
Met: Mark Duplass, Elisabeth Moss en Ted Danson
Duur: 91 minuten
IMDB waardering: 7.1

What We Do in the Shadows 2Film 6: What We Do in the Shadows

Tot slot op deze lange filmdag een perfecte afsluiter. What We Do in the Shadows is een verrassend grappige mockumentary over vampieren uit Nieuw-Zeeland. Vladislav, Viago en Deacon zijn drie eeuwenoude vampiers, die samen met de 8000 jaar oude Petyr een flat bewonen in Wellington. Ze hebben zich aangepast aan de moderne tijd. Bewijs hiervan is het feit dat ze een cameraploeg toelaten voor het maken van een documentaire over hun leven. Deze cameraploeg neemt alles op, vanaf het ontwaken tijdens de vroege avond tot het weer in de kist (of anderszins) kruipen als de zon opkomt.

Zo gaan we mee de stad in voor het nachtelijke vertier, komen we een groep weerwolven tegen (totally funny) en zien we ook hoe ze slachtoffers lokken voor hun maaltijd, sorry, bloed.

De film zit vol met grappige dialogen, maar ook de situaties waarin de drie vampieren terecht komen zijn absurdistisch. Het is eigenlijk een groot grinnikfeest. De vampiers, waarvan er twee ook het verhaal schreven en regisseerden, hebben er overduidelijk veel plezier in en ook de andere acteurs spelen alsof hun leven ervan afhangt. Fraai in beeld gebracht, zoals het hoort bij een oude vampierenfilm. Een aanrader als je van vampiers houdt en zin hebt in een leuke avond.

Mijn waardering: een 8.

What We Do in the Shadows
Regie: Jemaine Clement en Taika Waititi
Met: Jemaine Clement, Taika Waititi, Jonathan Brugh en Cori Gonzalez-Maguer
Duur: 86 minuten
IMDB waardering: 8.0

Eén reactie op “LIFF dag twee: van priester via getto naar vampieren #leidenIFF”

  1. Leidse Glibber avatar
    Leidse Glibber

    De komende dagen lenen zich perfect voor donkere bioscoopzaaltjes
    Veel kijkplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: