LIFF dag 5: De huwelijksproblemen van Eleanor Rigby #leidenIFF

Een beetje vreemd voelt het wel, om ineens over te springen van dag 3 naar dag 5. Maar dat heeft te maken met het feit dat ik dag 4 moest overslaan vanwege een cursus Kunstgeschiedenis.

Vandaar nu dus een terugblik op dag 5 met twee films die eigenlijk één film zijn, maar dan vanuit twee perspectieven bekeken.

The Disappearance of Eleanor Rigby 3 HerFilm 9: The Disappearance of Eleanor Rigby: Him

Film 10: The Disappearance of Eleanor Rigby: Him

Deze debuutfilm van Ned Benson gaat over het uiteenvallende huwelijk van de dertigers Conor en Eleanor. Het bijzondere is dat in feite in twee films hetzelfde verhaal wordt verteld, maar de ene keer vanuit de man Conor en de andere keer vanuit de vrouw Eleanor.

In hun leven heeft een tragische gebeurtenis plaats gevonden. Beiden reageren gaan hier op een eigen manier mee om. Natuurlijk weten we dat mannen en vrouwen anders omgaan met de dingen des levens, dat is niets nieuws onder de zon. Maar in deze twee films komt dit heel herkenbaar naar voren.

In de eerste film zien we hoe Conor niets begrijpt van zijn vrouw. Zij verlaat hem en hij heeft eigenlijk geen idee waarom precies. Hij zoekt steun bij zijn vriend, die hem wel op een paar dingen wijst, en bij zijn vader, die inmiddels drie keer van vrouw is gewisseld. Eleanor geeft op bepaalde momenten signalen af, die hij dan standaard weer misinterpreteert. Duidelijk is dat de man van Mars komt, terwijl de vrouw van Venus komt.

De tweede film begint met een dramatische daad, waardoor wij ineens weten wat er met Eleanor aan de hand is. In de eerste film kwam de depressie niet zo duidelijk naar voren (misschien zag Conor de signalen niet), maar hier wordt het overduidelijk. Ook wordt duidelijk dat Eleanor moeite heeft om steun te vinden. Haar ouders, een stel intellectuelen, komen koel en afstandelijk over. Echt veel moeite om hun dochter te helpen doen ze niet. De meeste steun krijgt ze nog van haar zus, maar ook die weet niet precies hoe ze met de situatie moet omgaan. Eigenlijk krijgt ze nog het meeste inzicht van een professor, waar ze colleges volgt.

Uiteindelijk zien we hoe Conor en Eleanor elk hun eigen nieuwe toekomst kiezen, hoewel ze eigenlijk nog wel van elkaar houden. Misschien was alles nog goed gekomen als ze voldoende ondersteuning en wederzijds begrip hadden gevonden.

The Disappearance of Eleanor Rigby maakt duidelijk dat mannen en vrouwen verschillend omgaan met moeilijke kwesties. De beide hoofdrolspelers James McAvoy en Jessica Chastain spelen de sterren van de hemel in dit boeiende tweeluik. Beide films zijn goed gemaakt, rustig tempo, goed verhaal en prima camerawerk.

Mijn waardering: een 7.5 voor The Disappearance of Eleanor Rigby: Him en een 7 voor The Disappearance of Eleanor Rigby: Her. Het verschil zit hem er waarschijnlijk in dat ik een man ben en me iets meer kan identificeren met de mannelijke visie 🙂

The Disappearance of Eleanor Rigby: Him
Regie: Ned Benson
Met: James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Jader en Ciáran Hinds
Duur: 89 minuten
IMDB waardering: 7.5

The Disappearance of Eleanor Rigby: Her
Regie: Ned Benson
Met: Jessica Chastain, James McAvoy, William Hurt en Isabelle Huppert
Duur: 100 minuten
IMDB waardering: 7.7

Een gedachte over “LIFF dag 5: De huwelijksproblemen van Eleanor Rigby #leidenIFF

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *