Net gelezen: “Een ongenode gast” van R.J. Ellory

9200000021947632R.J. Ellory behoort momenteel tot de bekendste misdaadschrijvers. Ieder jaar brengt hij met succes een nieuw boek uit en Een ongenode gast was voor mij het eerste boek dat ik van hem las. Feitelijk is dit het tweede boek van Ellory, dat toen nog Ghost Heart heette.

Als je een spannende thriller verwacht, moet ik je teleurstellen. Want dat is Een ongenode gast niet. Maar het is wel een vooral boeiende roman met rafelrandjes, waarin toch een bepaalde spanning aanwezig is.

Annie O’Neill is een dertigjarige ongehuwde vrouw. Ze woont in een leuk appartement in Manhattan en runt vlakbij een kleine boekhandel. Op een goede dag stapt er echter een oude man haar winkeltje binnen, die haar hele leven op zijn kop gaat zetten.

Forrester, zo heet deze oude man, vertelt haar dat hij haar vader heeft gekend. Hij heeft ook een oude brief van haar vader bij zich, gericht aan haar moeder. Annie, wier ouders zijn overleden, heeft haar vader amper gekend. Ze is dus heel benieuwd naar wat Forrester haar te melden heeft. Maar hij vertelt niet zo veel over haar vader. In plaats daarvan geeft hij haar het eerste deel van een manuscript.

Dit manuscript, dat een verhaal binnen het verhaal is, begint na de Eerste Wereldoorlog en vertelt het verhaal van Jozef Kolzac. Jozef groeit op in de Karpaten onder Kraków, waar hij verliefd wordt op Elena Kruszwica, een Poolse jodin. Ze raakt zwanger, vlucht met Jozef maar wordt door haar familie teruggebracht. Jozef wordt doodgeslagen. Elena krijgt een zoontje en vanaf hier wordt het verhaal van dit zoontje verteld. Hij groeit, met alle verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, op en komt uiteindelijk in New York terecht. Daar ontwikkelt hij zich tot een leidend onderwereldfiguur.

Annie leest het verhaal met toenemende interesse, maar vraagt zich ondertussen af wat dit met haar vader heeft te maken. Ze vraagt Forrester om meer informatie over haar vader, maar deze ontwijkt dit een beetje.

Dan komt Annie David tegen en ze wordt hartstochtelijk verliefd. Door deze ontwikkelingen groeit langzaam bij haar het besef dat haar leven tot dan tamelijk saai en eenduidig was. Ze was een soort ‘grijze mus’ geworden, die gebukt door het leven ging en eigenlijk niets meer van haar leven verwachtte.

In het boek volgen we Annie in haar ontwikkelingen en de onverwachte wendingen, die het verhaal brengt. R.J. Ellory beschrijft deze ontwikkeling doeltreffend en direct. Je zit als het ware bij Annie op schoot en leeft met haar over elkaar duikelende gevoelens mee. Tot op het eind blijft onduidelijk wat nou eigenlijk de plot is. Dat is ook een kracht van dit boek. Eigenlijk is het meer een roman dan een thriller.

Knap geschreven en het maakt mij in ieder geval nieuwsgierig naar meer boeken van R.J. Ellory. Bekraste zielen ligt inmiddels op mijn nachtkastje te wachten.

Een ongenode gast (Ghost Heart) - R.J. Ellory - 2014 (2004) - 379 blz.
Uitgeverij De Fontein
vertaling: Eny van Gelder

Een gedachte over “Net gelezen: “Een ongenode gast” van R.J. Ellory

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *