Het oude Carthago in Leiden

yMLkaWUO3eaSroEV.jpgSinds kort heeft het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden weer een toptentoonstelling. Deze tentoonstelling heet simpelweg Carthago en dat zegt eigenlijk alles (en dekt ook de lading). Carthago werd rond de negende eeuw voor Christus gesticht en groeide uit tot een belangrijk handelscentrum op de plek waar nu het huidige Tunis ligt.

Eigenlijk werd het zo belangrijk, dat het bedreigend werd voor de Romeinen die dus prompt besloten om Carthago te vernietigen. Dat gebeurde in de drie Punische Oorlogen tussen 264 en 146 v. Chr.

De tentoonstelling is op basis van dit gegeven ingedeeld. Het bovenste gedeelte bevat beelden, sieraden, enz. van het Punische Carthago en een verdieping lager vinden we het Romeinse Carthago. Want die Romeinen waren natuurlijk niet stom. Na de vernietiging bouwden ze Carthago weer op, maar dan wel onder Romeins toezicht. Slimme jongens, die Romeinen.

fSXHif1P64LQrEnF.jpgIn de vijfde eeuw werd Carthago veroverd door de Vandalen, een Oost-Germaanse stam die Afrika binnentrok en een einde maakte aan het Romeinse Rijk. Daarmee was ook het lot van Carthago bezegeld, zeker toen de Arabieren kwamen. Die hadden geen behoefte aan havensteden en dat was het eind van Carthago. Zo gaat dat in de wereldgeschiedenis, niets is eeuwig.

Maar goed, de tentoonstelling laat op een indrukwekkende wijze zien wat de Punische beschaving allemaal al kon. Toen wij nog met onze klompen in de klei vastzaten en we nog in de IJzertijd zaten.

Vooral de sieraden zijn een lust voor het oog. Klein, maar heel fijn en met oog voor veel detail gemaakt. Al met al een aanrader voor de liefhebbers van oude kunst.

Carthago
Rijksmuseum voor Oudheden, Leiden
Nog te zien t/m 10 mei 2015.

9LwIqrsG1Xm8dsBS.jpg

Een gedachte over “Het oude Carthago in Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *