20 Feet from Stardom, Oscarwinnende docu over echte liefde voor muziek

20 Feet from Stardom20 Feet from Stardom is de Oscarwinnende documentaire over het leven van de achtergrondzangeressen. Morgan Neville, die al vele muziekdocu’s op zijn naam heeft staan, tekende voor de regie.

20 Feet from Stardom is een pareltje voor de muziekliefhebber. We zien het ontstaan van het fenomeen, nadat in de jaren 50 achtergrondkoortjes voornamelijk werden bestonden uit blanke dames die keurig netjes de bladmuziek volgden. Emotie of beweging was uit den boze. Dit soort muziek paste helemaal niet in de zwarte traditie van koorzang in de kerk. Daarin was emotie juist belangrijk.

En zo kwam de rauwe zwarte toon in de achtergrondzang terecht, te beginnen met Darlene Love & the Blossoms. Maar ook Merry Clayton stond aan de wieg van een nieuwe muziekinvulling. In deze docu komen deze twee dames veelvuldig aan het woord, net als Lisa Fischer, Tata Vega, Claudia Lennear (van de Ikettes), de Waters Family en van recenter datum Judith Hill.

20 Feet from Stardom Darlene LoveWe horen van de grote sterren, zoals Ray Charles, Stevie Wonder, Mick Jagger, Sting en Bruce Springsteen, wat de waarde is van deze topzangeressen die achter hen staan. Wat zou Gimme Shelter van de Stones zijn zonder de schitterende vocals van Merry Clayton, die Mick Jagger gewoon wegblaast met haar stem. En wat te denken van Young Americans van David Bowie, waar het koortje vrolijk meekweelt en Bowie de soul induikt (weet je nog “I heard the news, oh boy”). Of Lou Reed’s Take a Walk on the Wild Side zonder dat beroemde koortje “and the coloured girls sing…. do do the do do the doooo…”

20 Feet from Stardom Merry ClaytonWe zien prachtige oude opnames uit de jaren 60 en 70. We zien de strijd om het bestaan, wil je altijd een achtergrondzangeres blijven of wil je de 20 meter van het sterrendom afleggen. We zien dat de meesten er niet in slagen om een eigen carrière als solo-artiest op te bouwen, terwijl ze vaak beschikken over de allerbeste stem. De waardering van de vakbroeders en -zusters is groot, maar net die ene stap….., die blijkt onmogelijk. En wat overblijft is de schaduw van de ster.

Bij vlagen hartverscheurend, bij vlagen pijnlijk, maar bovenal genieten van geweldige stemmen.

Mijn waardering: een 8½.

Hieronder nog de trailer en een korte video met Merry Clayton en Mick Jagger (indrukwekkend). Kijken en genieten!!!

20 Feet from Stardom
Regie: Morgan Neville
Met: Darlene Love, Claudia Lennear, Lisa Fischer, Tata Vega en vele anderen.
Duur: 91 minuten
Oscar 2014 voor beste documentaire
Gezien op Film1 Sundance
Te koop als DVD, o.a. bij Bol.com

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: