Safety Not Guaranteed, eindelijk gezien

Het heeft even geduurd, twee jaar om precies te zijn, maar nu heb ik dan eindelijk Safety Not Guaranteed gezien. In november 2012 zat ik klaar bij het Leids Film Festival, maar door een storing ging de vertoning toen niet door. Wel won de film van Colin Treforrow dat jaar de Iron Herring met een waardering van 4.4.

Safety Not Guaranteed 1Op de een of andere manier bleef het toch knagen in mijn achterhoofd en toen Film1 deze film in het programma kreeg, zag ik mijn kans schoon. En ik kreeg er geen spijt van. Want Safety Not Guaranteed is een hele leuke film, die ons ook nog eens met de neus op een paar zaken drukt. Stel je voor dat je de volgende advertentie in de krant ziet:

GEZOCHT. Iemand die met mij in de tijd wil teruggaan. Dit is geen grap. Je krijgt betaald als we weer terug zijn. Breng je eigen wapens mee. Ik heb dit maar een keer eerder gedaan. VEILIGHEID NIET GEGARANDEERD.

 Waarschijnlijk denk je aan een practical joke. Maar tijdens een redactievergadering van een magazine in Seattle geeft redacteur Jeff (Jake Johnson) aan, dat hij er wel in geïnteresseerd is om de plaatser van de advertentie, die in Ocean View woont, op te sporen. Hij krijgt ondersteuning van twee stagiaires, Darius (Aubrey Plaza) en Arnau (Karan Soni). Zij is een eigenzinnige einzelgänger, hij is een maagdelijke nerd met een grote bril. Eigenlijk wil Jeff alleen maar naar Ocean View om een oude vriendin op te zoeken, de adverteerder kan hem gestolen worden.

Safety Not Guaranteed 2En zo trekken we naar Ocean View, waar het trio er al snel in slaagt om de adverteerder, ene Kenneth (Mark Duplass), op te sporen. Jeff verknoeit het al snel bij Kenneth, maar Darius slaagt erin om contact te leggen. Langzaam leert ze hem kennen. Kenneth blijkt een intrigerend type, woont in een verwaarloosd huis in de bossen, waar nog niets is veranderd sinds zijn ouders zijn overleden. Hij gelooft echt in tijdreizen en wat hem betreft is de advertentie helemaal waar.

Safety Not Guaranteed 3Met dit gegeven zou de film kolderiek kunnen worden, maar dat gebeurt niet. Dat komt vooral omdat Darius de wereldvreemde Kenneth serieus neemt. Daardoor krijgen de karakters diepte en inhoud, hetgeen leidt tot gewone en ongewone gesprekken. Kenneth neemt een ietwat ongelovige Darius op sleeptouw, waarbij ze langzaam ontdooit en vertrouwen krijgt in het vreemde verhaal.

Zo zien we langzaam een bepaalde verhouding groeien tussen twee eigenheimers, waarbij wederzijds respect voorop staat.

Safety Not Guaranteed is een film, die het absoluut waard is om een keer gezien te hebben. Al was het maar voor de ontknoping.

Mijn waardering: een 7.

 

Safety Not Guaranteed
Regie: Colin Trevorrow
Met: Jake Johnson, Aubrey Plaza, Karan Soni en Mark Duplass
Duur: 86 minuten
IMDB-waardering: 7.0

 

 

Een gedachte over “Safety Not Guaranteed, eindelijk gezien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *