Net gelezen: “Politie”, Harry Hole’s laatste klus

In Oslo neemt een moordenaar politiemensen te grazen. Hij vermoord deze mensen op de plek, waar ze ooit zelf een moord hebben onderzocht. Een moord die nooit is opgelost.

Nesbo PolitiDe politie zit met de handen in het haar, want de moordenaar laat geen enkel spoor na. Wat doet vermoeden dat het gaat om iemand die zelf politieman is of die heel goed op de hoogte is van de politieprocedures.

We ontmoeten het politieteam dat de zaken onderzoekt. Teamleider Gunnar Hagen (die regelmatig in de clinch ligt met de nieuwe commissaris Mikael Bellman, detective Katrine Bratt, psychologg Stae Aune, forensisch expert Beate Lönn en forensisch hoofd Bjorn Holm. Dit team wordt in het geheim geformeerd, omdat de gewone rechercheafdelingen er niet meer uitkomen.

Maar een persoon ontbreekt nog. Dat is oud-rechercheur Harry Hole, de man die met zijn ongewone gedachten en ideeën meestal voor doorbraken zorgt in vastgelopen zaken. Harry Hole was betrokken bij een dodelijke schietpartij, waar het vorige boek van Nesbø mee eindigde. Hij wil niets meer met politiewerk te maken hebben, heeft ontslag genomen en geeft nog wat les aan de politieacademie.

Maar zijn oude makkers hebben hem nodig en halverwege Politie komt Harry uit de schaduw tevoorschijn.

Het verhaal kent verschillende plotlijnen, die elkaar dan weer eens raken, dan weer een eigen richting kiezen. Corruptie op hoog niveau, drugs, gevangenisbeleid, elkaar tegenwerkende politieteams, sociopatisch gedrag, loze beschuldigingen, alles komt in een sneltreinvaart voorbij. Maar de hoofdzaak blijft het oplossen van de verschillende moorden. Uiteraard volgt er weer een uiterst spannende ontknoping en een kwestie, waardoor het lijkt alsof dit Harry Hole’s laatste optreden in een boek zal zijn.

Schrijver Jo Nesbø slaagt er weer in om ons op zijn geheel eigen wijze mee te slepen in dit spannende verhaal.

Politie (Politi) - Jo Nesbø - 2013 - 496 pag.
Uitgeverij Cargo
Vertaling: Annelies de Vroom

 

Een gedachte over “Net gelezen: “Politie”, Harry Hole’s laatste klus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *