Waag, nieuw grand café in historisch gebouw

Sinds kort is Leiden een nieuwe horecagelegenheid rijker, het grand café Waag in het unieke historische Waaggebouw.

Het gebouw is een rijksmonument, dat rond 1657 is gebouwd naar een ontwerp van Pieter Post. Vroeger stonden voor het gebouw kranen op het Waaghoofd, waar de schepen gelost werden. Want deze plek is precies daar, waar Oude Rijn, Nieuwe Rijn en de Mare samenkomen.

Nu komt er nog een fiets/loopbrug uit op het Waaghoofd, maar binnenkort wordt deze verplaatst en komt er een mooi groot terras, precies tegenover Annie’s. Sinds kort is dit historische pand omgetoverd tot een grand café, waar je terecht kunt voor een drankje, een lunch, een bitterballetje, maar ook voor een diner. Het oude pand is in zijn oude waarde gelaten, alleen is de vloer een beetje aangepast. Houten vloerdelen en vloerkleden maken het lopen over de kinderkopjes wat gemakkelijker.

Het oude Waag gedeelte ziet er prachtig uit, het is een genot voor het oog. De bovenramen zijn uitstekend benut voor een mooie lichtinval en samen met de kruisgewelven zorgen ze voor een ouderwetse sfeer. Ook de lichtkasten aan de zijkanten dragen hier aan bij.

Maar als je dan door het oude gedeelte heenloopt, naar achteren, dan kom je in het nieuwe gedeelte terecht. Vroeger was hier de opslagruimte van V&D, maar die had dit niet meer nodig. En nu is het omgetoverd tot een bijna magische ruimte, een beetje een serre-idee met immens grote ramen en een glazen dak. En, heel bijzonder, een gevelmuur aan de zijkant. In dit gedeelte is ook de open keuken.

Deze serre, zo noem ik het maar even, is ook toegankelijk vanuit de Mandenmakerssteeg, waardoor deze eens zo donkere steeg ineens een heel stuk is opgeknapt.

H.W. en eega hebben er kortelings geluncht en het moet gezegd, de kwaliteit is prima. Niet goedkoop, niet duur, een normale prijsstelling. Zeker een plek om nog eens terug te komen en te genieten van het bijzondere gebouw.

 

3 gedachten over “Waag, nieuw grand café in historisch gebouw

  1. Het is echt prachtig geworden, een aanwinst voor Leiden. Ik heb mij laten vertellen dat alles losstaat omdat het een monument is en er is dus niets mocht worden verspijkerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *