Net gezien: La Isla Minima, thriller in onbekend Spanje

Deze week zag ik La Isla Minima, een Spaanse misdaadthriller van regisseur Alberto Rodríguez. En om maar even met de deur in huis te vallen, een topthriller. Zeer de moeite waard om te gaan zien.

De film speelt zich af in de jaren 80, in het land tussen Sevilla en de kust. Een heel bijzonder land, met rijstvelden, graanakkers, veel water, bosjes en kleine dorpjes. Het stroomgebied van de Guadalquivir.

In een van die dorpjes, Isla Minima, zijn twee meisjes verdwenen. Detectives Juan en Pedro komen met een bus naar het dorpje om deze zaak op te lossen. Ze belanden in een klein pension, terwijl er net een kermis in het dorpje is. Ze komen er achter dat er al een paar jaar tijdens de kermis meisjes verdwijnen. Maar niemand heeft zich daar eerder druk om gemaakt. Langzaam komen Juan en Pedro er achter dat er eigenlijk sprake is van een seriemoordenaar.

De film gebruikt de omgeving als schitterend decor. Nooit geweten dat Spanje zo’n typisch gebied kent. Een heel eigen sfeerbeeld ontstaat hierdoor, mede door de toegepaste kleurfilters. De twee detectives zijn duidelijk tegenpolen. Pedro stamt nog echt uit de Franco-tijd en Juan, de jongere, is moderner.

In de film komen, naast het politiewerk, ook de maatschappelijke misstanden aan de orde. Uitbuiting van arbeiders door de grootgrondbezitters, de invloed van de oude Franco-structuren (onder andere in het justitiële apparaat).

La Isla Mayor doet qua sfeerbeeld en beleving ietwat denken aan de eerste serie van ‘True Detective’, met Woody Harrelson en Matthew McConaughey. Prima acteerwerk in deze film van Javier Gutiérrez en Raúl Arévalo als Juan en Pedro. Ook de bijrollen zijn uitstekend bezet. De plot ontrolt zich langzaam maar zeker naar een ontknoping. De laatste minuten, in de stromende regen in dit landschap, zijn onvergetelijk.

Mijn waardering is een 8,5.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *