Net gelezen: “Verloren wereld” van Dennis Lehane

Verloren wereldPassie en wraak in Florida enop Cuba tijdens de Tweede Wereldoorlog, staat op de achterkant van deze ‘literaire thriller’. Dat maakt nieuwsgierig, maar eigenlijk had een kleine boekbespreking in de NRC mij op dit boek gewezen. Plus dat Lehane de schrijver was van boeken als Mystic River en Shutter Island, die ik beide als film heb gezien.

Dat sleurde mij over de drempel om dit nieuwe werk van Lehane te gaan lezen. En ik ben niet teleurgesteld, want hij blijkt een vaardig schrijver te zijn in de beste traditie van het verhalen vertellen.

Het boek draait om het leven van Joe Coughlin, de ‘consigliere’ van de Bartolo familie. Hij leeft en werkt in de boven- en de onderwereld en heeft dat een machtige positie. Opgeklommen, samen met Dion Bartolo, tot in de top van de Amerikaanse maffia. De tijd is begin jaren ’40 in Tampa, Florida.

tampa-bay-performingCoughlin is weduwnaar en heeft een jonge zoon, Thomas. Hij heeft een aura van respect om zich heen gebouwd, hij is een van de grootste weldoeners van Tampa. Maar Lehane slaagt erin om het portret van Coughlin diepgang te geven, een fascinerende man maar tezelfdertijd een afschrikwekkende man. Een vriendelijke man, een zorgzaam vader, maar ook een koelbloedig moordenaar. En uiterst bedreven in het spelen van machtsspelletjes.

Coughlin voelt druk van alle kanten. In zijn beroep zijn baanzekerheid en een lang leven gaan uitgemaakte zaak. Doordat zijn baas Dion Bartolo, met wie hij samen is opgegroeid, een beetje wegzakt in zijn genadeloosheid, ruiken een paar onderbazen een kans om de macht over te nemen.

Streetcars at ChannelsideEn Coughlin wordt geconfronteerd met een gerucht dat er een contract op zijn hoofd staat. Maar niemand weet wie de opdrachtgever is, of wie de uitvoerder zou moeten zijn. En tegelijkertijd ziet Coughlin met enige regelmaat een ‘geest’, een jonge jongen met ouderwetse kleren die als een visioen verschijnt.

Kortom, veel elementen om een prachtig boek van te componeren. En dat doet Dennis Lehane op een weergaloze wijze. Hij schrijft een indringend portret van een man die bezig is met zijn vaderschap. Waar loyaliteit en verraad een belangrijke rol spelen.

Dit is het derde boek over Joe Coughlin. De eerste in de reeks was The Given Day, waarin Joe in Boston opgroeit in een poltiegezin tijdens WO I en daarna volgde Live By Night, dat laat zien hoe Joe zich van de wet afkeert en opklimt in de georganiseerde misdaad in Tampa.

Eigenlijk moet ik die twee boeken nu ook nog lezen. Want Dennis Lehane is een geweldig verteller en Verloren Wereld (World Gone By) is een aanrader om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: