@LeidenIFF dag een: God treitert en woont in Brussel

Written by:

Le tout nouveau testament De openingsfilm van het Leiden International Film Festival was “Le Tout Nouveau Testament” van Jaco van Dormael. Deze film is ook de Belgische inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film.

Zoals de titel al aangeeft wordt er een heel nieuw testament geschreven. Schrijver is de jonge dochter van God, Ea. Samen met haar chagrijnige vader en haar sloofse moeder Godin woont ze in een appartement in Brussel. Haar vader, slonzig gekleed in een versleten badjas, sleept zich elke dag op badslippers naar zijn werkkamer. Daar gaat hij achter zijn ouderwetse computer zitten en bedenkt steeds weer nieuwe wetjes om de mensen op aarde te treiteren. Bijvoorbeeld een wetje dat je altijd altijd de langzaamste rij zult kiezen bij de kassa’s in een supermarkt.

Op een dag heeft Ea er genoeg van en ze besluit haar vader een hak te zetten. Ze stuurt alle mensen op aarde een berichtje op welke datum ze zullen overlijden. Vervolgens vertrekt ze, via een wasmachine, naar de echte wereld om daar zes nieuwe apostelen te zoeken.

God is woest op zijn dochter, te meer omdat ze de computer heeft vergrendeld. Hij reist haar achterna en komt ook op een Brusselse straat terecht.

“Le Tout Nouveau Testament” is een magisch-realistische vertelling in de beste Belgische traditie. Doet in dat opzicht ook wat denken aan “Amélie”. Het effect van het bekend worden van de sterfdatum is verrassend omdat de mensen zich ineens heel bewust worden van hun leven. Iemand die nog maar kort te leven heeft, wil dat heel intens gaan doen. Iemand die nog heel lang mag leven, waant zich vooralsnog onsterfelijk. Een mooi voorbeeld van dit laatste is de jongeman, die zich van een flat stort want hij kan toch niet dood. Hij blijft in leven omdat hij bovenop iemand anders valt, wiens tijd was gekomen.

Mensen nemen eindelijk de regie over hun eigen leven en daarmee laten ze het uitgestippelde leven voor wat het is. Dat is een mooie positieve gedachte, waar veel mensen gelukkig van zullen worden.

Hoewel God, en zijdelings zijn zoon J.C., nogal absurdistisch worden neergezet, wordt het nergens een negatieve benadering. De droogkomische humor zorgt voor de goede balans tussen slapstick en drama. Van Poelvoorde speelt een overtuigende God, maar de echte hoofdrol is weggelegd voor de jonge Phili Groyne als Ea. Zij draagt deze film met haar kinderlijke onschuld en haar streven om de wereld beter te maken.

“Le Tout Nouveau Testament” is een film waar je blij van wordt. Laten we hopen dat er binnenkort een echt nieuw testament verschijnt, met acht nieuwe apostelen, waarna de wereld een betere plek zal zijn om te verblijven.

Mijn waardering is een 8.

Le Tout Nouveau Testament
Regie: Jaco van Dormael
Met: Benoît Poelvoorde, Phili Groyne, Yolanda Moreau en Catherine Deneuve.
Duur: 110 minuten
IMDb waardering: 7.0

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: