@LeidenIFF dag acht: Me and Earl and the Dying Girl

Me and Earl and the Dying GirlFilm 15: Me and Earl and the Dying Girl

Greg (Thomas Mann) is een tiener, die samen met zijn vriend Earl (CJ Tyler) parodieën maakt van filmklassiekers. Unieke filmpjes met een grote liefde en creativiteit gemaakt. Greg is een typische tiener, die zichzelf onaantrekkelijk vindt en die zich met moeite door de schooljaren sleept. Zijn enige vriend is Earl en samen zitten ze vaak op de kamer van hun docent mr. McCarthy (Jon Bernthal).

Op een dag vertelt zijn moeder hem dat zijn schoolgenootje Rachel (Olivia Cooke) leukemie heeft. Zij wil dat hij haar opzoekt om haar te steunen. Greg vindt dit achterlijk, hij kent haar nauwelijks en heeft helemaal geen zin om haar te bezoeken. Uiteindelijk zwicht hij voor haar en gaat naar Rachel.

Vanaf hier ontwikkelt zich een groeiende vriendschap tussen twee tieners, waarvan de een een dodelijke ziekte heeft. Dat is de kern van deze film. Het eigenlijk tragische verhaal wordt doorspekt met heel veel humor. We zien hoe Greg en Earl worstelen over hoe ze moeten omgaan met deze ziekte. We zien hoe Rachel langzaam wegzakt en de moed opgeeft om te vechten voor haar leven.

Grote thema’s, die met veel gevoel in beeld zijn gebracht. Respect voor elkaar, respect voor de wensen van een stervend iemand, allemaal komt het naar voren, evenals hoe om te gaan met verlies.

De acteurs zijn zonder uitzondering natuurtalenten. Zonder opsmuk zien we hoe tieners met dit soort zaken omgaan. Het is bijna verfrissend om eens zo’n film te zien, zonder allerlei valse sentimenten.

De film is voorzien van veel animaties tussendoor, waardoor de luchtige toon blijft behouden. We kunnen lachen om het grote verdriet en tegelijk voelen we ons verdrietig.

Kortom, een dijk van een film.

Mijn waardering: een 9.

Regie: Alfonso Gomez-Rejon
Met: Thomas Mann, RJ Cyler en Olivia Cooke

Duur: 105 minuten
IMDb waardering: 7.9

 

2 gedachten over “@LeidenIFF dag acht: Me and Earl and the Dying Girl

  1. Ha HermanWillem
    Heb deze film ook gezien een tijdje geleden. En mee eens . . met je goede waarderling; leuk fragment ook dat ze haar favoriete schrijvet in Amsterdam gingen opzoeken hi hi. Wel anders dan ze verwacht hadden.
    Over een paar jaar nog eens bekijken want ben details al weer even vergeten realiseer ik me nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *