Net gelezen: “Kom hier dat ik u kus” van Griet Op de Beeck

Written by:

Kom hier dat ik u kusDe Vlaamse schrijfster Griet Op de Beeck maakte indruk met haar debuut Vele hemels boven de zevende. Ze won er in 2013 de Bronzen Uil Publieksprijs mee en ze kwam op de longlist van de AKO Literatuurprijs 2013 terecht.

Het is dan lastig om met een tweede boek dit succes te evenaren. Maar Kom hier dat ik u kus heeft het succes meer dan verdubbeld. Haar boek werd Boek van de Maand bij DWDD en dat is bijna een garantie voor een flinke verkoop. En dat gebeurde dan ook, de nieuwe roman vloog met tienduizenden tegelijk over de toonbank.

Resteert de vraag of dit dan terecht is. Welnu, lastig voor mij om daar een antwoord op te geven, want ik heb het debuut niet gelezen en kan daarom geen vergelijking maken.

Maar Kom hier dat ik u kus is het waard om door velen te worden gelezen. Het verhaal speelt zich af in Vlaanderen en beslaat drie perioden van het leven van de hoofdpersoon Mona. De eerste periode speelt zich af tussen 1976 en 1978. Mona is in het begin negen jaar oud en krijgt te maken met de dood van haar moeder, als gevolg van een auto-ongeluk. Daarna gaat het verhaal verder gedurende enkele maanden in 1991. Mona is dan inmiddels 24 jaar en ze werkt als dramaturg bij een theatergezelschap. Ze woont dan in een stad. De derde periode beslaat enkele maanden in 2002. Mona is 35 jaar, ze wordt als dramaturg ontslagen en haar vader ligt op sterven.

De crux van het verhaal is het ‘disfuntionele gezin’. En hoe dat doorwerkt bij alle gezinsleden. Het boek begint er mee dat Mona, als klein meisje, door haar moeder is opgesloten in een kast. “Ik ben niet bang, want ik ben al negen jaar en dat is groot en grote meisjes hebben geen schrik”, zegt Mona hardop in het duister. Ze vindt zichzelf geen braaf kind, in tegenstelling tot haar jongere broertje Alexander. Want dat zegt haar moeder vaak. Hiermee is de toon van het gezin gezet.

Enkele maanden later komt haar moeder bij een auto-ongeluk om. Haar vader overleeft het. Het gezin draait een tijdje op oma, die voor de huishouding zorgt. Vader, die tandarts is, heeft daar geen tijd voor.

Dan krijgt vader een nieuwe vriendin, Marie. Zij is, in vergelijking met vader, een stuk jonger. Na een ongelukkige huwelijksreis krijgt het nieuwe echtpaar een dochtertje, Anne-Sophie.

En zo wandelen we door de tijd van Mona. Zij probeert voortdurend harmonieus te zijn, conflictmijdend. Dat heeft ze als klein kind al geleerd, bij haar moeder die haar niet echt lief vond. Daar komt bij dat bijna alle personen in het verhaal een probleem hebben met het uiten van hun gevoelens. En dat leidt tot veel opgekropte gevoelens, die op hun beurt weer aanleiding zijn voor ruzies en gedoe.

Wat er allemaal misgaat wordt vaak niet beschreven, maar het is vooral voelbaar. Het boek is erg toegankelijk en makkelijk leesbaar. De lezer wordt chronologisch aan de hand genomen, je hoeft niet te interpreteren, je wordt nooit op het verkeerde been gezet.

Dat is tegelijkertijd de valkuil van het boek. Want je zou dit ook kunnen omschrijven als enigszins oppervlakkig. Je duikt niet in de diepere, donkere krochten van de hoofdpersonen.

Kortom, een heerlijk leesbaar boek over een veelvoorkomend probleem in onze maatschappij, herkenbaar ook in de personages, maar tezelfdertijd een beetje te gemakkelijk.

Kom hier dat ik u kus - Griet Op de Beeck - 2014 - 382 blz.
Uitgeverij Prometheus

Eén reactie op “Net gelezen: “Kom hier dat ik u kus” van Griet Op de Beeck”

  1. stadsmeid avatar
    stadsmeid

    Ik ben op dit moment ook dit boek aan het lezen. Ben tot nu toe zeer tevreden 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: