Klassieke wereld, beelden uit het verleden

Rijksmuseum van Oudheden gaat weer open

Gisteravond mochten wij de feestelijke avond ter gelegenheid van de nieuwe vaste tentoonstelling van het Rijksmuseum van Oudheden bezoeken. Komende dinsdag, 15 december, is de vaste tentoonstelling na 7 maanden verbouwen, ook voor het publiek weer toegankelijk.

Dat wil overigens niet zeggen dat het museum dan al klaar is met de verbouwing. Na de oplevering van deze eerste fase volgt fase 2. Hierin worden de ruimtes voor tijdelijke tentoonstellingen ingericht en de opening hiervoor staat gepland in april 2016. And last but not least volgt dan nog fase 3 met de verbouwing van de zalen voor de Egyptische collectie, die eind 2016 klaar moet zijn.

Anyway, gisteravond mochten we dus Klassieke Wereld aanschouwen, waarin de Grieken, Etrusken en Romeinen zich weer aan de gemeenschap toonden. Naast de vele klassieke beelden ook prachtige sieraden, kannen en kruiken, vazen en amforen ook Romeinse altaren en sarcofagen.

Het is elke keer weer een vreugd om te zien hoe fantastisch mooi de sieraden van de Etrusken waren. En welke geweldige handwerkkunst uit het oude Syrië en Irak kwamen. En dat doet je beseffen dat de oude culturen in het Midden-Oosten, het huidige oorlogsgebied, een bron van rijke cultuur is geweest.

En dat doet je weer beseffen dat het westelijke superioriteitsdenken eigenlijk nergens op gebaseerd is.

Hieronder zie je een aantal van die mooie artefacten. Vanaf dinsdag 15 december dus weer te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.

3 gedachten over “Klassieke wereld, beelden uit het verleden

  1. Elders las ik ook al over de opening van museum.
    Binnenkort zal ik daar ook eens heen gaan.

    Er staan meen ik twee data in deze blogpost?

    Vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *