Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Een saai weekje van een oudere niet-werkende (deel 2)

Uyl van HooglandEen verhaal in twee delen, dat is kennelijk nodig om het saaie leven van een oudere niet-werkende gedurende iets meer dan een week in beeld te brengen. Hoe saai kan het leven wel niet zijn?

Goed, na de cursus Kunstgeschiedenis op de dinsdagavond was het vrijdagmiddag tijd voor de Kerstborrel van de Leidsche Mondialen. Altijd op de laatste vrijdagmiddag van de maand, maar dit keer een weekje eerder vanwege de Kerstdagen. En altijd bij de Uyl van Hoogland, roemrucht café aan de voet van de Hooglandse Kerk. Een steeds weer gezellig treffen met een meestal vast groepje Mondialen.

In de tussenliggende dagen nog even koffie gedronken bij de eigenaresse van de galerie, die we elke zomer huren voor Beelden in Leiden. Een leuk gesprek over onze geschiedenis en over kunst uit het Verre Oosten, waarin zij gespecialiseerd was/is.

Van de Mondialenborrel was het een korte wandeling naar de foyer van de Stadsgehoorzaal. Daar vond de live-opname plaats van Cultuur071, het culturele radioprogramma van Sleutelstad FM. Met als muzikale gasten ‘t Valies, The Stream, Damian van Noort en The Christmas Chicks. En daarnaast veel pratende hoofden aan tafel, onder leiding van Han Ruijgrok en Gideon Roggeveen. Een mooi begin van een mooi weekend.

Dat op de zaterdag begon met het ophalen van onze kerstboom bij Vrij Groen. Daar hebben ze een kerstbomenasiel, waar je een boom met kluit kunt stallen. En met een beetje mazzel slaat de boom aan en heb je een jaar later een prachtboom. We hadden bericht gehad dat onze boom het had overleefd, dus gingen we ‘s ochtends welgemoed op pad. Helaas had ik niet goed gelezen dat de bomen pas vanaf de middag konden worden opgehaald zodat we onverrichterzake weer huiswaarts konden gaan. Maar niet getreurd, dan maar gauw even naar GroenRijk in Alphen, want dat tuincentrum heeft altijd een mooie kerstuitstalling.

Daarna weer snel naar huis voor een boterhammetje en weer op pad naar Vrij Groen. Toen we daar aankwamen bleek onze boom helemaal bruin te zijn. Dus niet echt een kerstboom. Heel jammer, maar dat betekende wel dat we afscheid van deze boom hebben genomen. Dan maar snel ergens anders een boom kopen. Op naar Ranzijn Leiderdorp, maar daar hadden ze geen enkele boom met kluit. Om vervolgens toch weer in Alphen uit te komen, bij GroenRijk, voor een nieuwe boom. Uiteindelijk werd het een Servische spar, die schijnen redelijk goed te kunnen worden herplant. Maar al met al waren we dus onbedoeld de hele dag kwijt aan een kerstboom.

‘s Avonds op de bank, met de pen in de aanslag, voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Geschreven door Joris Lieve, met een aantal Vlaamse woorden, die lastig werden verondersteld voor de kaaskoppen. Na afloop bleek ik 11 fouten te hebben, maar ook 11 fouten in de “Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand”. Ik had daar nergens hoofdletters geplaatst, plus hier en daar nog een koppelstreepje. In die zes woorden dus zo maar 11 fouten, dat komt vast omdat ik niet met de bijbel ben grootgebracht. Kortom, alles bij elkaar dus 22 fouten en dat vind ik wel iets te veel. Zonder dat kerkelijke woord was ik op 11 fouten blijven hangen en dat zou een goede score zijn geweest. Overigens brak er na afloop nogal wat kritiek los op zowel dictie van de voorlezers als op het dictee als zodanig. Wordt volgend jaar weer vervolgd.

Zondag was het tijd om even een voetbalwedstrijd van Feyenoord te kijken, maar daar werd ik niet echt vrolijk van. Slordig spel zorgde voor een verdiende nederlaag tegen NEC. Dan maar even snel naar de drijvende kerstmarkt op de Nieuwe Rijn, altijd een gezellige en drukke bedoening.

Daarna snel naar de première van de nieuwe podcast Door dik en dun van MakersRadio, oftewel Haring & Van Es. De première vond plaats bij Vooraf en Toe, naast de kerstmarkt. Koptelefoon op en luisteren maar, naar het verhaal van twee studentes wiskundige biologie, die vrienden worden. Maar waarvan eentje later het contact met de realiteit verliest, een gevolg van een bipolaire stoornis, waardoor de vriendschap zwaar op de proef wordt gesteld. Als je even tijd hebt, luister dan even. Overigens zijn de eerdere drie podcasts van MakersRadio ook zeer de moeite waard.

Snel naar huis, want de Nederlandse handbaldames stonden in de WK-finale. Een ongekend succes voor deze relatief kleine sport en een geweldige prestatie van een groepje bloedfanatieke vrouwen. Helaas miste ik de eerste helft, waarin een beslissende achterstand was opgelopen, maar kon ik wel genieten van een prachtig knokkend team in de tweede helft.

En daarmee kwam er een einde aan een druk weekje. Om nog maar niet te spreken over de week, die nog komen ging. En weet u inmiddels hoe het saaie leven van een niet-werkende eruit ziet.

Mobiele versie afsluiten