Marvel’s Daredevil en Jessica Jones

Superstriphelden komen tot leven

Dit jaar zijn twee van Marvel’s superhelden tot leven gekomen op Netflix. Dat waren de blinde Daredevil en de powerwoman Jessica Jones. Voor mij waren dit twee geheel nieuwe karakters, omdat ik als kind en later als tiener de Amerikaanse strips links heb laten liggen, zowel die van DC Comics als die van Marvel.

Je zou dus kunnen zeggen dat dit een geheel nieuw genre voor mij is. Natuurlijk heb ik wel karakters als Batman gezien, maar ik ervaar zowel Daredevil als Jessica Jones als redelijk vernieuwend. Vooral omdat deze superhelden niet echt als superhelden werken, maar als mensen van vlees en bloed. Heel gewoon dus eigenlijk, hoewel…… Tegelijkertijd ben ik nu ook de serie Gotham aan het kijken, die is gebaseerd op de Batman-strip van DC Comics.

Netflix maakt een aantal series naar de Marvel Comics. Naast Daredevil en Jessica Jones komen Luke Cage en Iron Fist nog voorbij, en als afsluiter komen dan nog The Defenders. Overigens is nu al bekend dat er van Daredevil een tweede serie komt.

Daredevil (TV Series 2015– ) - IMDb 2015-12-26 14-06-30Maar goed, eerst even terug naar de eerste serie die ik in dit verband zag. Dat was Daredevil, oftewel advocaat Matt Murdock, die op jonge leeftijd blind werd als gevolg van een ongeluk. Maar door die gebeurtenis kreeg hij ineens versterkte zintuigen. Matt Murdock (Charlie Cox) opent samen met zijn oude studievriend Foggy Nelson (Elden Henson) een advocatenkantoor in Hell’s Kitchen. Dit is zo ongeveer de slechtste wijk van New York en belangrijk om te onthouden is dat alle andere series zich ook in deze wijk afspelen. Op die manier worden herkenbaarheid en samenhang tussen de series vergroot. Als kijker waan je je dan ook in dezelfde omgeving.

‘s Nachts verkleed Matt zich als Daredevil, bestrijder van het vele onrecht in Hell’s Kitchen. Zijn eerste zaak betreft de zaak van Karen Page (Deborah Ann Woll), een jong meisje dat beschuldigd wordt van moord. Uiteraard komt ze vrij, maar ze wordt vervolgens een soort van secretaresse in het advocatenkantoor.

Daredevil kent een doorlopende verhaallijn, die te maken heeft met de grote crimineel Wilson Fisk, voortreffelijk gespeeld door Vincent D’Onofrio. Fisk is bezig om langzaam een totale greep op Hell’s Kitchen te krijgen.

De serie speelt zich grotendeels af in de nachtelijke uren. Dan zijn ook de grootse actiescènes met onze held, die geleid wordt door zijn zintuigen en zijn intellect. Overdag spelen zich vooral de onderzoekszaken af, van het advocatenbureau.

Jessica Jones (TV Series 2015– ) - IMDb 2015-12-26 14-05-25Jessica Jones kent eveneens een doorlopende verhaallijn, die nog sterker is dan die in Daredevil. Jessica was oorspronkelijk een superheldin, maar hier kwam een tragisch einde aan. Nu moet ze haar leven weer opbouwen en ze werkt als een privédetective met haar eigen bureautje, Alias Investigations. Alias is ook de naam van de stripreeks, waarin ze de hoofdrol speelt. Jessica (Krysten Ritter) is een beetje ongewone detective, een tikkie verlopen, houdt van een mooie fles sterke drank. Haar grote vijand is Kilgrave, schitterend gespeeld door David Tennant (Dr. Who / Broadchurch), een man die mensen via hersenmanipulatie kan laten doen wat hij wil. Dit doet hij met oog- en stemcontact. Jessica is ooit ook onder de invloed van Kilgrave geweest en heeft toen onder zijn sturing een vrouw doodgeslagen. Dit bleek de vrouw van Luke Cage (Mike Colter) te zijn. Luke is ook een Marvel superheld, net als Jessica ijzersterk en ook nog met een ondoordringbare huid.

De eerste zaak, die Jessica als privédetective krijgt aangereikt, loopt als een rode draad door alle afleveringen. Mooie bijrollen voor Rachael Taylor als zus van Jessica en Carrie-Ann Moss als de topadvocate Jeri Hogarth. Aardig is dat Rosario Dawson als verpleegster Claire Temple in beide series voorkomt.

Beide series worden gekenmerkt door interessante en overtuigende karakters. Helden met hun eigen demonen en donkere kanten en een onduidelijk, maar geen fijn verleden. De verhalen zijn ouderwets goed, Good vs. Evil, en zo hoort het ook. En passant wordt de mensheid van een onverdraaglijk Kwaad verlost. Ik wou dat het in de echte wereld ook zo zou gaan. In beide series wordt flink geknokt en vooral in Jessica Jones is het geweld soms heel fors. Vooral door de krankzinnige opdrachten, die Kilgrave aan zijn slachtoffers geeft.

Mooie series om te volgen, aanraders wat mij betreft. Ik kijk nu al uit naar Luke Cage, de tweede serie van Daredevil en uiteindelijk The Defenders, die allemaal in 2016 het licht moeten zien. En allemaal te zien op Netflix.

Een gedachte over “Marvel’s Daredevil en Jessica Jones

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *