Gotham (de serie) – Het begin van Batman

Gotham (TV Series 2014– ) - IMDb 2016-01-17 12-08-41Allemaal kennen we Batman wel, de masked crusader. De man met zijn vleermuisachtige uiterlijk, de man met de strakke broek en zijn fraaie cape. Als stripfiguur al bekend sinds 1940 (jaja, ver voor onze tijd) en in 1966 nog beroemder via de tv-serie. Wie kent ze niet, Batman en Robin, zijn hulpje. Boeken zijn er vol geschreven over de karakters en nadat de eerste bioscoopfilm in 1989 het licht zag, zat er geen rem meer op. Zeven kassakrakers staan er inmiddels op naam van onze sympathieke held.

Maar wie is Batman eigenlijk en waar komt hij zo maar ineens vandaan. Hoe zag zijn jeugd er uit en waarom wil hij per se de wereld beter maken. En daar komt nu juist de serie Gotham om de hoek kijken.

Hier zien we in de eerste aflevering hoe de ouders van Batman, oftewel Bruce Wayne (David Mazouz), in een donker steegje worden dood geschoten. De kleine Bruce is hiervan ooggetuige en hier wordt de drijfveer geboren om de boeven te bestrijden, voor een eerlijker en vrediger Gotham.

Gotham 2(TV Series 2014– ) - IMDb 2016-01-17 12-12-09Direct ook maken we kennis met detective James Gordon (Ben McKenzie) van de GCPD, die het jonge ventje verzekert dat hij de dader(s) zal vinden. Waarmee onmiddellijk een band is geschapen. James blijkt namelijk de enige niet-corrupte politieman van het hele korps. In Gotham is namelijk iedereen corrupt bij de lokale overheid. Waardoor de misdaad bloeit als nooit tevoren. De burgemeester bestuurt weliswaar de stad, maar zijn rechterhand is de maffiabaas Don Falcone (John Doman), die immer in strijd is met de concurrent Sal Maroni (David Zayas).

James wordt bij zijn strijd geholpen door zijn maatje Harvey Bullock (Donal Logue), die veel straatkennis heeft maar ook niet helemaal schoon blijkt te zijn.

Ook maken we in deze serie al vast kennis met een aantal bekende tegenstanders van de latere Batman, zoals Penguin, Riddler, Catwoman, de Joker, Two-Face en Poison Ivy. Allemaal nog jong en aan het begin van hun imposante criminele carrière.

De serie bestond oorspronkelijk uit 16 afleveringen maar dat aantal is opgevoerd naar 22. En inmiddels is er ook een tweede seizoen met elf afleveringen.

Gotham 3(TV Series 2014– ) - IMDb 2016-01-17 12-14-28De serie speelt zich strikt af binnen de stad Gotham. Van alles daarbuiten horen we helemaal niets. Geen enkele verwijzing naar de VS, een president of de FBI. Dat geeft de serie een geheel eigen karakter, dat sterk wordt ondersteund door de donkere aankleding. Ook de tijd waarin de serie zich afspeelt is onduidelijk. We zien veel auto’s uit de jaren 50, maar het stadsbeeld is meer jaren 80 en men belt met mobieltjes. Ook dit zorgt voor het eigen karakter. Naar mijn mening is dit ook het sterkste deel van de serie.

Karakterontwikkeling is er weinig. Meestal is dit zo in een misdaadserie, die vol zit met actiescènes. Uiteraard is er een goede afscheiding tussen ‘goed’ en ‘kwaad’, hoewel zelfs detective Gordon in de laatste afleveringen zijn ‘schone’ handen ietwat ‘vuil’ moet maken om zijn geliefde te redden. Hij heeft de hulp nodig van Oswald Cobblepot (Robin Lord Taylor), alias Penguin, die daar later een tegendienst voor gaat vragen.

Al met al is Gotham een vermakelijke serie met in elke aflevering een nieuwe dreiging die moet worden ontmanteld. En met als rode draad het opsporen van de moordenaar van Thomas en Martha Wayne. Een absolute must-see voor de liefhebbers van Batman.

2 gedachten over “Gotham (de serie) – Het begin van Batman

    1. Begin vorig jaar is Veronica begonnen met uitzenden, maar die stopten, tot ontzetting van velen, al snel omdat er te weinig kijkers waren. Logisch, want de uitzendtijd was zaterdagavond rond elf uur. Nu is de hele serie te zien bij Netflix. Ik verwacht dat de tweede serie daar ook terecht komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *