Net gelezen: “Het Bernini Mysterie” van Dan Brown

Bernini mysterieDan Brown is wereldberoemd geworden met zijn boek ‘De Da Vinci Code’later ook nog een kassakraker in de bioscopen (met Tom Hanks). Dat boek handelde toen over de zoektocht naar de Heilige Graal en veroorzaakte en passant nogal wat opschudding onder een aantal katholieke gelovigen.

De hoofdpersoon uit dat boek, Harvard-hoogleraar Robert Langdon, is ook het centrale karakter in Het ‘Bernini Mysterie’. Dit boek verscheen echter al drie jaar voordat ‘De Da Vinci Code’ het licht zag. Pas na het grote succes van dit laatste boek kwam er meer aandacht voor de eerdere boeken van Brown.

En net als in ‘De Da Vinci Code’ gaat ‘Het Bernini Mysterie’ opnieuw over de katholieke kerk. Meer in het bijzonder over de verhouding tussen geloof en wetenschap. Van oudsher zijn dit twee zaken die zich niet goed met elkaar verdragen. Immers, geloof gaat uit van een mysterie terwijl de wetenschap elk mysterie wil kunnen verklaren.

In dit boek krijgt Langdon een telefoontje van de directeur van CERN uit Genève of hij onmiddellijk wil komen. Met een futuristisch vliegtuig steekt hij in een uur de oceaan over, want hij wordt getriggerd door een dode wetenschapper die gebrandmerkt is met het woord Illuminati.

De vermoorde wetenschapper is Leonardo Vetra en diens dochter Vittoria is de tweede hoofdpersoon in het verhaal. Het blijkt dat ‘anti-materie‘ is ontvreemd en daarmee kunnen enorme explosies worden veroorzaakt. De moordenaar blijkt een hels plan te hebben, waarmee hij het hele Vaticaan in een keer wil opblazen. Daarvoor moet hij nog vier kardinalen vermoorden, die toevallig allemaal in het Vaticaan zijn om een nieuwe paus te kiezen. En uiteraard slagen onze helden Robert en Vittoria er in om dit te voorkomen, ten koste van pijn, veel hardloopwerk, klimwerk en nog meer acties.

‘Het Bernini Mysterie’ kun je dus beschouwen als de vingeroefening voor ‘De Da Vinci Code’. Naarmate het verhaal vordert wordt het tempo steeds hoger en de acties steeds driester. Het boek speelt zich grotendeels in Vaticaan-Stad af, vandaar dat het kaartje voorin het boek handig is.

De karakters in het boek blijven een-dimensionale actiefiguren. En net als in ‘De Da Vinci Code’ wordt het verhaal regelmatig onderbroken door uitleg over mystiek, de katholieke kerk en de kunst in Rome. Jammer, want daardoor zakt het tempo soms behoorlijk weg en verdwijnt de spanningsboog.

Echt een boek voor liefhebbers van de actie-thrillers, hoewel er in dat genre heel veel beter werk is verschenen. Persoonlijk vond ik het een matig boek, bij tijd en wijle zelfs een beetje saai.

Blijft nog het Dan Brown Mysterie. Waarom verkoopt hij zo godsgruwelijk veel boeken? Daar zou nog eens een actiethriller over moeten worden geschreven, vol mystieke geheimen.

Het Bernini Mysterie (Angels & Demons) - Dan Brown - 2003 - 460 blz.
Vertaling: Josephine Ruitenberg
Uitgeverij Luitingh - Sijthoff

 

3 gedachten over “Net gelezen: “Het Bernini Mysterie” van Dan Brown

  1. Ha HW.
   Lezen van boeken doe ik niet dus. Gaat me te lang duren.
   Goed dat jij dit doet.
   Ik ben meer een podcastluisteraar.
   Kan ik mijn ogen erbij dicht doen.
   Groet uit Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *