Net gelezen: “De hondenmoorden” van Jens Henrik Jensen

OxenJens Henrik Jensen is nog een relatief onbekende Deense thrillerschrijver. Maar met zijn laatste boek De Hondenmoorden zou hij wel eens door kunnen breken. Dit boek is het eerste in de Oxen-trilogie, waarvan het tweede deel Schaduwmannen halverwege mei 2016 uitkomt.

Hoofdpersoon is Niels Oxen, de hoogst onderscheiden oorlogsveteraan van Denemarken. Een getraumatiseerd man, die na zijn ontslag uit de militaire dienst moeilijk kan aarden in het burgerlijke bestaan. Na een aantal problemen trekt hij zich, samen met zijn hond Mr. White, terug in een groot oerbos in het noorden van Denemarken, Rold Skov.

Maar voordat we dat allemaal weten is er al een man vermoord in Spanje, een Deense zakenman, en daarna een Deense advocaat in de buurt van Silkeborg. Beide moorden worden voorafgegaan door het ophangen van de huishond.

Dit is geen toeval en als dan ook nog een vooraanstaand persoon in de buurt van Rold Skov op identieke wijze wordt omgebracht, dan gaat de verdenking al gauw naar Niels Oxen. Een zwerver, maar wel bekend met dodelijk geweld en als supercommando ook een inventieve vechtmachine.

Oxen wordt, om aan de verdenking te ontkomen, ingeschakeld door het hoofd van de geheime dienst Axel Mossman. De ietwat aparte Margrethe Franck wordt zijn contactpersoon. Het lijkt er namelijk op dat er een zeker verband is tussen de vermoorde personen, maar het is aan Oxen om dat helder te krijgen.

Wat volgt is een boeiend verhaal van een man, die tegen zijn zin moorden moet oplossen. Terwijl er enkele mensen rondlopen, die hem liever dood zien. Langzaam komt Oxen er achter dat er sprake is van een hele grote geheime clan van vooraanstaande mannen, die feitelijk proberen het land te besturen. Door intriges, met geld, door druk uit te oefenen, maar ook een moordje hier en daar moet kunnen.

Maar als je met zulke invloedrijke mannen in aanraking komt, dan ben je ook je eigen leven niet meer zeker.

De Hondenmoorden is een goed geschreven verhaal, dat stevig is ingebed in de Deense realiteit. Uiteraard is het fictie, maar met behulp van Wikipedia en Google Maps kun je veel achtergronden volgen. Het verhaal is geschreven in de derde persoon vanuit het Oxen perspectief. Langzaam dalen we af in het brein van deze getraumatiseerde ex-commando en ervaren zijn vreselijke oorlogservaringen. Ondanks alles blijft het een sympatieke man, die zichzelf zo langzamerhand ook niet zo goed meer begrijpt.

Het verhaal is spannend, zeker richting ontknoping hoewel er duidelijk een open einde is, dat waarschijnlijk doorloopt in het tweede deel.

Voor de liefhebber van Scandinavische thrillers is dit zeker een aanrader. Ik heb er in ieder geval van genoten.

De Hondenmoorden (De haengte hunde) - Jens Henrik Jensen - 2012 - 383 blz.
Vertaling: Corry van Bree
A.W. Bruna Uitgevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: