Catastrophe, serie vol met zwarte relatiehumor

CatastropheErg in zijn momenteel de series waarin de relaties tussen mensen aan de orde komen. Vaak met zwarte humor, gemaakt met een vrij hoge standaard, is dit voor veel mensen genieten geblazen. Naast Catastrophe kun je in dat verband ook denken aan series als Transparent, Togetherness en het pas gestarte Love.

Catastrophe is zo’n pareltje, waarin de menselijke relaties met een fijn fileermesje worden onderzocht, zonder platvloers te worden. Zes afleveringen telde de eerste serie, die allemaal nog bij Film1 on demand zijn te bekijken.

Sharon (Sharon Horgan), een onderwijzeres, heeft wel trek in een vent. Als ze de Amerikaan Rob (Rob Delaney) in een pub ontmoet, volgt spontaan een wild sexweekend. Ze vinden elkaar aantrekkelijk, lachen en sexen wat af. Maar dan moet hij terug naar de VS, want hij was even voor een reclameklus in Engeland.

Maar na enige tijd komt Sharon erachter dat ze zwanger is. Wat nu, paniek slaat toe. Ze belt Rob in de VS om hem hiervan op de hoogte te brengen. Tot haar verrassing en opluchting komt hij onmiddellijk naar haar toe.

En dan volgen allerlei complicaties met familie en vrienden, zeker als hij haar ten huwelijk vraagt. Ervan uitgaande dat hij voor zijn baas klussen in Engeland kan doen en dat hij dus ook voor een inkomen kan zorgen. Maar dat blijkt lastiger dan gedacht en uiteindelijk krijgt hij zijn ontslag. Hoe nu verder, een hoogzwangere vrouw, geen baan meer en een trouwpartij op komst.

Heerlijk zijn de scenes tussen Sharon en Rob, liefdevol maar tegelijkertijd soms cynisch en bijtend. Het is alsof je naar een oude versie van je eigen huwelijk zit te kijken. En daar zit dan ook precies de kracht van deze series, want het is allemaal vreselijk herkenbaar. Waren deze series vroeger vooral gericht op de grappen en grollen, tegenwoordig is niet alles alleen maar rozengeur en maneschijn.

Relatief onbekende acteurs blijken in staat om levensechte karakters neer te zetten, die van de schrijvers heerlijke teksten hebben meegekregen. Een waar genot om naar te kijken.

Ik heb deze eerste serie met een 8 beoordeeld. Zeker de moeite waard om te kijken als je een abonnement bij Film1 hebt. Volgens mij is de serie nog niet als DVD verkrijgbaar. Waarschijnlijk is het wachten daarop tot serie 2 uitkomt. Ik vermoed dat Film1 dit jaar nog hiermee komt.

Catastrophe2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *