Site pictogram Herman Willems Dagelijkse Dingen

Rectify – wat als je ten onrechte veroordeeld bent voor moord

Rectify  TV Series 2013–     IMDbJe bent jong en trekt er met wat vrienden en je eigen vriendin op uit. Lekker bezig zijn bij een riviertje, spetteren, pret en een beetje vrijen. Dan ben je even weg en als je terugkomt ligt je vriendin dood op de oever. Verkracht en vermoord. Gek van verdriet neem je haar in je armen en niet veel later zit je achter de tralies, verdacht van moord op je vriendin. En na een soort snelproces zit je op Death Row, te wachten op je eigen dood.

Maar je jongere zus en je moeder laten je niet in de steek. En als na 19 jaar blijkt dat het sperma op je vriendin niet van jouw is, wordt je voorwaardelijk vrijgelaten. En sta je ineens weer buiten, in de vrije wereld.

Met dit thema zijn al vaker films en series gemaakt, maar Rectify is een totaal andere serie. Hoofdpersoon Daniel Holden (een fenomenale vertolking van Aden Young) komt terecht in een wereld, die totaal veranderd is. Ik noemde al de vrije wereld, maar hoe vrij is de wereld voor iemand die 19 jaar heeft vastgezeten voor moord. Als je terug komt in je oude stadje blijken veel mensen jouw nog steeds als dader te zien. Want hoewel de veroordeling op onjuiste gronden plaatsvond, ben je nog niet vrijgesproken. En de oude aanklager, inmiddels staatssenator van Georgia, doet zijn uiterste best om je weer achter de tralies te krijgen.

Rectify is een traag verteld verhaal, waarin we worden meegenomen op de aarzelende zoektocht van Daniel. Op zoek naar een nieuw leven, met vallen en opstaan, met voor- en tegenstanders. Een pijnlijke tocht, die je als kijker doet beseffen wat het betekent om langere tijd uit de maatschappij te zijn.

Het zouden allemaal clichés kunnen worden, maar de makers van de serie slagen er in om dit te omzeilen. Daardoor wordt het een authentiek portret van een gebroken man, een ontworteld gezin en een verscheurd stadje.

In de drie series tot nog toe, totaal 22 afleveringen, wordt je meegesleurd langs mentale afgronden, positieve opkikkers, teleurstellingen, haat en wreedheid. Maar altijd vanuit een oprecht verhaal, zonder effectbejag.

Rectify was een openbaring voor mij, toen ik met deze serie kennismaakte. Nu ben ik eraan verslingerd. Een absolute topserie, die je niet moet missen. Te zien op Film1 (in het najaar komt de vierde serie) en de eerste twee series zijn op dvd te koop.

Mobiele versie afsluiten