Net gelezen: “De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar” van Gabrielle Zevin

AJ FikryNou zeg ik wel ‘net gelezen’, maar eigenlijk is het al weer bijna een half jaar geleden dat ik dit boekje las. Waarna er nog een aantal anderen volgden, maar daarover later.

De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar is een prettig leesbaar boek van bescheiden omvang (iets meer dan 200 pagina’s, dus snel leesbaar). Zoals de titel al doet vermoeden gaat het over de boekhandelaar A.J. Fikry. Fikry heeft net zijn vrouw verloren als gevolg van een auto-ongeluk en treurt nog volop. Eigenlijk is hij het spoor een beetje bijster. Hij komt wat nors over en verwaarloost zichzelf ook wel enigszins. Eigenlijk is hij het contact met de wereld een beetje kwijt. Zijn kleine onafhankelijke winkeltje ligt op een eiland voor de oostkust van de VS, voor de kust van Massachusetts, niet ver van Boston. Het is een typisch toeristeneiland, ‘s zomers druk bevolkt, ‘s winters stil.

Op een dag komt hij erachter dat zijn kostbaarste boek, een zeldzaam exemplaar van een dichtbundel van Edgar Allan Poe, uit de winkel is verdwenen.  Nog vreemder wordt het als een onbekende vrouw een kind in zijn winkel achterlaat. Wat moet hij daar nou mee aan? Uiteindelijk vraagt hij de voogdij over dit meisje, Maya geheten, aan.

Een ander belangrijk persoon is Amelia Loman, verkoopagent van uitgeverij Knightley. Zij bezoekt alle boekhandels langs de oostkust en komt dus ook bij A.J. terecht. Ze vindt hem maar een vreemde snoeshaan en hij moet ook niets van haar hebben. Hij behandelt haar bij haar eerste bezoek nogal laatdunkend en zij besluit niet meer terug te komen. Maar tijdens dat eerste bezoek heeft ze hem een nieuw boek aangeraden, waarvan hij eerst niets moet hebben maar dat hij later na lezen heel goed vindt. Dat intrigeert hem en hij zoekt contact met Amelia met de vraag om nog eens langs te komen.

Je snapt al hoe dit gaat aflopen, een romance met een hindernisbaan is het gevolg. En ook de kleine Maya doet van zich spreken, tijdens het opgroeien tot tiener. Het boek beslaat dan ook een periode van zo’n dikke tien jaar.

Zoals gezegd zijn er dus drie verhaallijnen, de oplossing van een verdwijning, de romantische verwikkelingen en het opgroeiende weesmeisje. Dat alles is beschreven met een humoristische ondertoon. De karakters ontwikkelen zich, waarbij Fikry zelf de zin in het leven weer terugkrijgt, met alle mitsen en maren vandien. Er staan veel verwijzingen naar literatuur in het boek (alleen al de naam Loman moet een belletje doen rinkelen), voor de literati onder ons een smaakvolle kluif. Grappig is dat ieder hoofdstuk begint met aantekeningen over een bekend boek, uit het aantekeningenschrift van Fikry. Hierin geeft hij commentaar op deze boeken.

Het verhaal is met vaart geschreven, met vooral veel dialogen die in spreektaal zijn geschreven. Zo komt het vooral echt over en niet gekunsteld. Eenzaamheid is in het begin het hoofdmotief, maar dat verdwijnt gaandeweg het verhaal en maakt plaats voor vriendschap. Liefde voor boeken is natuurlijk een niet te vergeten motief, terwijl ook zorgzaamheid en identiteit aan de orde komen.

Als je nog een leuk, ontspannen boek zoek voor een zomers weekend, dan kan ik je De verzamelde werken van A.J. Fikry van harte aanbevelen. Je zult er veel plezier aan beleven. Mocht je in zijn voor een echte dikke literatuurpil, dan kun je dit boek met een gerust hart overslaan. Maar mijn advies zou zijn “lees het toch maar even, vooral voor die glimlach”.

De verzamelde werken van A.J. Fikry - Gabrielle Zevin - 2014 - 221 blz.

Vertaling: Lidwien Biekmann

Uitgeverij Atlas Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: