American Gods

American GodsIn 2001 schreef Neil Gaiman zijn roman “American Gods”, een mix van Americana, fantasy, oude en nieuwe mythologie. Eerder al kwamen een aantal thema’s naar voren in de stripreeks “Sandman”. En nu is er dan de tv-serie van Bryan Fuller. Acht afleveringen met mystieke verhalen, geplaatst in het heden. Met volgend jaar het vervolg.

De veroordeelde Shadow Moon (Ricky Whittle) probeert zijn tijd in de gevangenis zo goed mogelijk door te komen. Het vooruitzicht van de hereniging met zijn vrouw Laura (Emily Browning) houdt hem op de been. Dan krijgt hij een vreselijk bericht, zijn vrouw is bij een auto-ongeluk omgekomen. Reden voor een vervroegde vrijlating.

Tijdens de rouwperiode ontmoet Shadow een mysterieuze man, die zich Mr. Wednesday (Ian Mc Shane) laat noemen. Deze man wil Shadow in dienst nemen, maar die houdt de boot voorlopig af. Maar uiteindelijk moet hij toehappen. Geen geld, geen baan en geen vrouw meer, dus geen goede vooruitzichten.

Een magische tocht door een onzichtbaar godenrijk ontvouwt zich dan. Mr. Wednesday blijkt over bijzondere gaven te beschikken. Maar wie en wat hij is wordt pas in de laatste aflevering onthuld. Ondertussen wordt duidelijk dat er sprake is van een strijd tussen de oude goden (zoals bv. van de Vikingen, maar ook van de Indianen en zelfs onze eigen God) en een aantal nieuwe goden. Deze laatste zijn gebaseerd op onze mediaconsumptie. Onze schermen zijn de nieuwe goden geworden, die ons leven beheersen. Goden zonder inhoud, die ons dreigen te overheersen met onzinnige beelden en boodschappen. En dat vinden de oude goden niet goed.

American Gods 3

The gods are great
but people are greater
for it is in their heart
that gods are born
and to their hearts
that they return
gods live and die

Een mooie tekst uit “American Gods”. Een boeiende serie door de inhoud en de vele symbolen die voorbij komen, zoals de konijnen op bovenstaande foto. Dieren spelen natuurlijk een belangrijke rol in de mythologische wereld. Als niet helemaal thuis bent in deze wereld, dan is het raadzaam om de Wikipedia pagina over “American Gods” even te lezen, dan heb je goed inzicht in wat er gebeurt.

“American Gods” is een hele bijzondere serie, die ik met heel veel plezier heb gekeken. Vooral Ian McShane is geweldig op dreef als de mysterieuze Mr. Wednesday. De man die de wereld een stukje beter wil maken. Ook de andere acteurs doen het prima.

De beelden zijn bij tijd en wijle droomachtig mooi (het zijn dan ook droomscènes), de locaties zijn bijzonder, kortom een plezier om naar te kijken.

“American Gods” kun je, met Nederlandse ondertiteling, kijken bij Amazon Prime.

Een gedachte over “American Gods

  1. Echt fijn dat je na een ellendig jaar nu weer films kan bezoeken tijdens het Leiden International Film Festival. Nu nog alleen in de middag volgend jaar weer gewoon 20 of meer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *