Heartstone, ontroerende film over pubers en gevoelens

Heartstone1De IJslandse film Heartstone is een immens ontroerende film over twee pubers van een jaar of 14, die hun eigen seksualiteit ontdekken. De film draait nog op donderdag 2 en vrijdag 3 november op het Leiden International Film Festival.

In een afgelegen dorp in IJsland wonen Thor (Baldur Einarsson) en Kristján (Blær Hinriksson), jongens van een jaar of 14. Het is zomer, ze zijn vrij en ze spelen wat. Beetje voetbal, beetje stoeien, dit alles temidden van een geweldige natuur. Vanuit de ooghoeken bekijken ze de meisjes, vooral voor Beta en Hanna hebben ze oog. Heel verlegen doen ze wat toenaderingspogingen en warempel, de meisjes hebben ook wel belangstelling.

Langzaam wordt duidelijk dat Kristján minder belangstelling heeft voor de meisjes. Eigenlijk voelt hij zich het best bij Thor. En heel schuchter laat hij dat blijken. Omdat de jongens zo veel tijd samen zijn worden ze door de grotere jongens uitgemaakt voor homo’s.

Heartstone vertelt het verhaal van deze ontluikende seksuele gevoelens rustig, zonder opsmuk en opwinding. Gewoon alledaags, zoals de meesten onder ons dit ook hebben ervaren. Duidelijk wordt, naarmate het verhaal vordert, wat het betekent om er achter te komen dat je homoseksueel bent. En hoe je omgeving hierop reageert en hoe moeilijk, zo niet onmogelijk het is om ‘uit de kast’ te komen.

heartstone4

Debuterend regisseur Gu∂mundur Arnar Gu∂mundsson is er in geslaagd om het heikele onderwerp op een buitengewoon integere manier in beeld te brengen. De twee jonge hoofdrolspelers spelen de sterren van de hemel, waarbij bedacht moet worden dat ze geen van beiden veel acteerervaring hebben. Ook de rollen van de meisjes zijn subliem.

Een film die zich langzaam meester van je maakt en als je de laatste symbolische scene hebt gezien, ben je tot in het diepst van je hart geraakt.

Een absolute aanrader! De film won inmiddels vele prijzen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *