PS|theater laat Leiden bubbelen

“De bubbel”, de nieuwste productie van het Leids stadsgezelschap PS|theater, is  verrassend theater op een verrassende locatie. Het stuk wordt uitgevoerd op de Lammermarkt, een plein dat wordt heringericht tot een cultuurplein nadat er juist een grote parkeergarage onder de grond is gebouwd.

Regisseur Pepijn Smit toont ons mensen, die allemaal in hun eigen bubbel leven. Deze mensen komen elkaar bij toeval tegen, op een plein als ze ‘s-nachts niet kunnen slapen. Deze personen zijn heel herkenbaar voor de objectieve toeschouwer. Zo zijn daar een jonge vluchteling met zijn moeder, een politica die niet meer weet hoe ze verder moet, een rasechte oude Leidenaar die zijn verleden ziet verdwijnen, een linkse activist die niet verder komt dan kreten en uiteraard de klassieke Leidse corpsbal. Af en toe rent daar een net getrouwde jongedame in bruidsjurk tussendoor (het waarom mag je zelf invullen) en worden we ook regelmatig als toeschouwer bekeken door een soort Annie op een scooter die langs rijdt.

Al deze types komen op zich wat karikaturaal over, maar dat maakt de herkenning tegelijk groter. Zo hoeven we als toeschouwer geen moeite te doen om de plaats en positie van de acteurs te bepalen.

Duidelijk wordt wel dat de typetjes in hun eigen bubbel zitten, overtuigd van hun eigen gelijk en maar moeilijk te bewegen zijn om eens goed naar een ander te luisteren. Dat lijkt ook de boodschap die regisseur Pepijn Smit ons  mee wil geven. Wij, als toeschouwer, zitten natuurlijk ook in een bubbel. Vanuit ons eigen gedachtegoed beschouwen wij de wereld en hoe bereid zijn wij om eens fundamenteel naar de ander te luisteren en uit onze bubbel te stappen. Denk hierbij alleen maar weer aan de recent opgelaaide Pietendiscussie.

fullsizeoutput_13a6

Bijzonder is de manier waarop het PS|theater dit stuk tot leven brengt. Want wij als toeschouwer zitten, voorzien van een koptelefoon, comfortabel binnen in een verwarmde doorzichtige tent en bekijken vanuit deze luxe positie de acteurs, die buiten in de kou (en soms regen) het stuk tot leven brengen. Hiermee plaatst het theater de toeschouwer in zijn eigen bubbel. En is het niet zo dat het over het algemeen ietwat elitaire theaterpubliek de wereld vanuit die ietwat elitaire bubbel beschouwt en becommentarieert.

Het PS|theater heeft een maatschappijkritisch werk gemaakt, dat door de enthousiaste acteurs uitstekend tot zijn recht komt. “De bubbel” zet je aan het denken en met die gedachten ga je de kou in, over het plein waar zojuist nog de ontmoetingen plaats vonden. Misschien moeten wij allemaal ‘s-nachts maar eens over een plein zwerven om die ander te horen.

De voorstelling is vanavond en van 22 t/m 26 november nog te zien op de Lammermarkt in Leiden. Wat mij betreft zeker de moeite waard om te gaan kijken.

De Bubbel, PS Theater, Lammermarkt Leiden
De Bubbel, PS Theater, Lammermarkt Leiden, Regie: Pepijn Smit, Tekstbijdragen: Renee van Marissing, Eva K. Mathijssen, Spel: Rian Gerritsen, Eva K. Mathijssen, Tijs Huys, Minne Koole, Muziek: Rian Evers, Ralf Gerritse Foto: Ben van Duin

Een gedachte over “PS|theater laat Leiden bubbelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *